Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Petlećiji paprikaš

Petlećiji paprikaš

915

Paprikaš od petla, ili kako ga još nazivaju – petlećiji paprikaš, ubraja se u poželjna gurmanska jela. Ne pravi se svaki dan, već u retkim,  posebnim prilikama. Koliko će paprikaš biti slastan zavisi od toga koliko je petao imao dug četvrti prst. Što je taj prst duži, petao je bio stariji, meso je zrelije, duže se kuva

Potrebno je:

  • 2 kg mesa od petla
  • 2 l vode
  • 400 g iseckanog crnog luka
  • ½ l kuvanog paradajza
  • 4 kašike slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike ili jedna feferona
  • So

Priprema:

Pripremanje ovog paprikaša je krajnje jednostavno. Najveći posao je dugo kuvanje i pažnja da vatra bude umerena, kako čorba od paprikaša ne bi iskipela iz kotlića ili lonca. Iseckati meso petla na kockice veličine zalogaja, staviti u posudu za kuvanje. Dodati crni luk, so i preliti vodom da ogrezne. Kad voda provri, staviti slatku i ljutu mlevenu papriku i po želji feferona. Zavisno od starosti mesa, kuva se na umerenoj vatri oko tri sata. Pola sata pre završetka kuvanja probati tvrdoću mesa i dodati ½ dcl kuvanog paradajza. Kada paprikaš bude kuvan, kotlić se stavlja na sto i jelo sipa u tanjire. U međuvremenu se skuvaju široki rezanci za paprikaš. Oni se sipaju zajedno s pikantnim jelom.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.