Pijace u regionu većinom otvorene

Mnoge pijace u regionu rade uprkos koronavirusu, uz pridržavanje dodatnih mera predostrožnosti, pod uslovima koji se razlikuju od zemlje do zemlje, piše Nova ekonomija.

Tako pijace u Sarajevu rade uz sprovođenje posebnih mera. Kantonalno javno komunalno preduzeće Tržnice-pijace saopštilo je da su radnici zaduženi za održavanje objekata pojačali čišćenje svih površina, da koriste i dezinfekciona sredstva, kao i rukavice i maske pri naplati. Preduzeće Tržnice osnovalo je i krizni štab za rukovođenje preventivnim merama. On je u kontaktu sa kriznim štabom nivou resornog ministarstva i prenositi sve buduće mere zaštite i važna obaveštenja.

Krizni štab KJKP Tržnice odlučio je da se na pijacama u Kantonu Sarajevo sprovodi više preventivnih mera. Ulazak na tržnice i otvorene pijace odvija se u manjim grupama, razmak između kupaca mora biti najmanje jedan metar, ne smeju se stvarati gužve i radnici koji održavaju ćistoću sprovode pojačane mere čišćenja i dezinfekcije. Na ulaze u zatvorene objekte postavljeni su sunđeri sa antibakterijskim sredstvima, a pijace stalno kontrolišu sanitarne inspekcija. Proverava se i poreklo robe.

Na pijacama u Podgorici skraćeno je radno vreme, u skladu s Naredbom Nacionalnog koordinacionog tima Vlade Crne Gore. Određeno je da zelene pijace rade od 8 do 16, a nedeljom do 15 časova, Kamionska od 8 do 18 svakog dana, a stočna pijaca samo ponedeljkom do 13 časova. Od 3. aprila, zelene pijace Pobrežje, Bazar i Forum rade po skraćenom radnom vremenu, od 8 do 12 časova.

Na svim pijacama određen je jedan ulaz i jedan izlaz iz objekta, na kojima se nalaze dezinfekciona sredstva za zakupce tezgi i kupce. Nakon zatvaranja pijace svakog dana vrši se dezinfekcija zelene pijace, a zakupcima se dele rukavice.

U Republici Srpskoj je od 31. marta moguć ograničen rad pijacama i radnjama sa belom tehnikom, javlja Srpskainfo. Posle sastanka Glavnog koordinacionog tima, saopšteno je da će u ograničenom vremenu raditi tržnice na veliko, pijace, kao i stočne pijace, uz obavezno predsuzimanje mera Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Makedoniji su, u skladu sa merama od 20. marta bile zatvorene stočne pijace, a prodaja poljoprivrednih proizvoda bila je dozvoljena na zelenim pijacama, uz poštovanje preporuka Vlade o održavanju higijene, udaljenosti od jednog metra i kupovine u razumnim količinama.

Odlukom lokalnih vlasti neke su zbog pojave zaraze koronavirusom bile zatvorene. Kako piše Nova Makedonija, 25. marta je zbog pojave koronavirusa u Prilepu zatvorena gradska pijaca, kao dodatna mera zaštite. Neke pijace koje su iz tog razloga ranije bile zatvorene počele su saradom. Kako javlja MIA, 8. aprila je otvorena pijaca u Novom Selu, na kojoj je sada moguća prodaja hrane.

Za poljoprivrednike koji nemaju pristup pijacama koje rade, makedonsko Ministarstvo za poljoprivredu napravilo je onlajn-platformu “Ponuda-potražnja” za kontakt kupaca i poljoprivrednika.

Pijačna prodaja uz poštovanje mera predostrožnosti počela je i u Zagrebu. Na zelenoj pijaci se prodaja obavlja iz automobila. Na ostale pijace kupci mogu da uđu u ograničenom broju, uz obaveznu dezinfekciju ruku. Radno vreme pijaca je od 8 do 13 časova. Na otvorenim pijacama biće postavljene posebne kućice za prodaju, a u zatvorenim klupe za prodaju robe.

Izvor: Nova ekonomija

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo