Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Pijani šaran

Pijani šaran

913

Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih svakodnevnih i svečanih prilika, kada na trpezi treba da se nađe
raskošno, a istovremeno za sve prihvatljivo jelo. Recepti su razni, a važno je da je jelo ukusno.

Potrebno je:

  • 1,5 kg šarana
  • 1 limun
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika golice
  • so, biber
  • slatka mlevena paprika po ukusu
  • 500 g kuvanog krompira
  • 200 g šargarepe, isečene na kolutove
  • 150 g praziluka, isečenog na kolutove
  • ½ dcl maslinovog ulja
  • 1,5 dcl belog vina
  • ¼ veze peršuna za dekoraciju

Priprema:

Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja. Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim

lukom pa staviti u pleh za pečenje. Šargarepu iseći na kolutove. Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga, preliti s malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti golicom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tanke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Peći u pećnici na 180°C oko 40 minuta. Dekorisati svežim peršunom. Služiti toplo.