Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ukusni sosevi od belog luka

Ukusni sosevi od belog luka

700

Pikantan sos od belog luka

Ako vam je ostalo šaka-dve očišćenih čenova belog luka, ne brinite da ćete morati da ih bacite. Pretvorite ih u pikantan, blagi ili sladak sos. Ovo je osnovni recept za pripremu sosa od belog luka, a začine i količinu možete slobodno prilagođavati svojim potrebama i ukusima. Od navedenih sastojaka dobićete teglu od pola litra sosa, a potrebno je dve kašike masti ili tri kašike ulja (suncokretovog ili maslinovog), dve-tri kašike brašna, četiri-pet čenova belog luka, pola litra vode ili čorbe od povrća, so i biber po ukusu. U tiganju zagrejte ulje ili mast i dodajte brašno. Veoma lagano pržite, da smesa ostane svetla. Beli luk oljuštite, očistite, iseckajte ili ispasirajte, dodajte u smesu i pržite na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Kada luk pusti miris i malo promeni boju, dodajte hladnu vodu ili čorbu. Sve promešajte i kuvajte oko 15 minuta. Sos posolite i pobiberite i pustite da ponovo provri, pa procedite. Sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Foto: Shutterstock

Slatki sos uz piletinu

Ukoliko ste ljubitelj slatkih i začinjenih soseva, onda je ovo recept za vas. Odlično ide uz pečenu piletinu a priprema je veoma jednostavna. Pravi se od četiri kašike tečnog meda, tri veća čena belog luka, mlevenog bibera, aleve paprike i soli po ukusu. U manju činiju dodajte med, iseckan beli luk, mlevenu papriku, so i biber, promešajte da se sastojci sjedine. Ako želite, možete ga štapnim mikserom pretvoriti u pastu. Gotov sos sipajte u prethodno sterilisanu teglu i čuvajte u frižideru.

Blagi sos uz pečenje i roštilj

Blagi sos od belog luka odlično ide uz pečenje, roštilj i kao preliv za salatu. Priprema je veoma jednostavna, potreban je samo blender ili štapni mikser, a začine i količinu sastojaka prilagodite svom ukusu. Pripremite 250 g krem sira, 200 ml pavlake, tri kašike limunovog soka, dva čena belog luka (ili tri ako volite jači ukus), vezu peršuna, malo mlevenog šarenog bibera i soli po ukusu. Očistite i sitno iseckajte luk i stavite u blender pa dodajte krem sir, pavlaku, limunov sok i so. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Istresite sos u činiju, dodajte po želji mlevenu papriku i seckani peršun i sve promešajte. Gotovo preručite u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru, najviše tri do četiri dana.

Piše: Svetlana Mujanović