Насловна ВЕСТИ Пирот: Рак корена малине

Пирот: Рак корена малине

85
Foto: Pixabay

На подручју деловања РЦ Пирот, на локалитету Гњилан, у појединим засадима малина, регистровано је пропадање појединачних биљака. На овим биљкама малине, на корену и лажном кореновом врату, уочене су промене које указују на симптоме бактериозног рака корена – Agrobacterium tumefaciens.

Симптоми бактериозног рака корена су у виду туморастих израслина – гука, на корену и лажном кореновом врату. Гуке су светлосмеђе боје, различитог обика и њихова величина варира од зрна грашка до величине песнице. У почетним фазама развоја ткиво тумора је мекано и глатке површине, а касније постаје наборано, грубо и одрвењено. Туморасте израслине ометају транспорт воде и храњивих материја кроз корен и лажни коренов врат, услед чега изданци заостају у порасту и временом се суше и пропадају. Ова бактерија се шири земљиштем и зараженим садницама, а у земљишту може да задржи виталност 3 до 4 године. Последице присуства проузроковача бактериозног рака корена су смањење приноса, погоршање квалитета плодова и пропадање малињака.

У циљу заштите малине од бактеријског рака корена од кључног значаја су превентивне мере које подразумевају избор здравог садног материјала и незараженог земљишта. Заражена земљишта могу да се санирају четворогодишњим гајењем отпорних биљака као што су кукуруз, пшеница, овас и друга жита. Ако се болест појави на некој биљци, ту биљку одмах треба извадити и спалити, а на том месту гајити неку од наведених отпорних биљака неколико година.