Pirotski kačkavalj stigao i u knjige

Bez staroplaninskih stada ovaca ne bi bilo ni čuvenog pirotskog kačkavalja, koji je rado viđen i na kraljevskim i predsedničkim trpezama. Odnedavno je i tema knjige jednog pirotskog istoričara.

Priča o pirotskom kačkavalju traje vekovima, ali je sada prvi put zapisana. To je priča o siru za koji su Piroćanci recept dobili od Crnovunaca, nomadskih stočara iz Grčke. Pojedini podaci izneti u knjizi Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru bili su nepoznati javnosti, a autor je potvrdio da su brojne legende o kačkavalju zasnovane na istinitim događajima.

„Naročito priča o tome da je Pirotski kačkavalj dospevao i do američkog tržišta, da je čak bio na trpezi američkih predsednika, da je bio na kraljevskoj trpezi srpskih vladara krajem 19. i početkom 20. veka, kao jedan vrhunski delikates“, kaže istoričar Davor Lazarević.

Između dva svetska rata izvoz kačkavalja bio je vredan 15 miliona dolara, a na Staroj planini bilo je 350.000 ovaca. Tada je kačkavalj izrađivan na bačijama.

„Nakon 1945. godine to se transformiše u industrijsku proizvodnju, pošto se otvaraju industrijske mlekare i tu se tehnološki proces na neki način menja“, objašnjava Lazarević.

Proizvodnja Pirotskog kačkavalja danas je simbolična. Zato je knjiga o najboljem srpskom siru, izazov za buduća pokolenja.

„Davor je učinio jedan vanredan napor da spozna i da prikupi sve ono što jeste tradicija i sve ono što je zapisano u prethodnom periodu o proizvodnji ovog divnog sira, po mnogim osobinama verovatno najkvalitetnijeg sira sa ovih prostora“, istakao je Radoslav Pejčić, profesor prehrambene tehnologije.

Tradicija proizvodnje Pirotskog kačkavalja može da se čuva i pisanom rečju. Ipak najbolji način je svakodnevna priprema po starom receptu, ručno u korpi od leskovog pruća.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18