Pita jajčanik, vraćanje u staro Vranje

Nekada je ova pita bila jedno od glavnih jela vranjanskih domaćica. Mogla se jesti u svako doba, nije je bilo teško napraviti, a svi su je voleli i rado jeli. Danas je retki prave i to, uglavnom u etno kućama, po receptu ostalom od majki i baka. Mi vam donosimo recept i način pripreme ovog starog jela.

Mlakom vodom zamesiti testo od jednog kilograma brašna, malo soli, kvasca i supene kašike ulja. Testo dobro obraditi rukom i ostaviti da odstoji pet minuta. Za to vreme treba pripremiti odgovarajuću tepsiju i 6 jaja, a u posebnoj posudi na šporetu otopiti domaću svinjsku mast za premazivanje kora.

Kada testo odstoji od njega treba napraviti 12 malih kravajčića. Svaki kravajčić razvući oklagijom u obliku tanjira, premazati mašću i spojiti sa svakim narednim. Tako na jednom mestu treba spojiti 6 razvučenih kravajčića, a na preostala dva po 3.

Ovako spojene kravajčiće treba pustiti da malo odstoje, a onda od onih šest razvući veliku koru, koju odmah treba staviti u podmazan pleh s tim što njeni krajevi moraju da padaju preko stranica tepsije sa spoljašnje strane. Ovako pripremljenu koru potom treba dobro premazati mašću i na nju odmah dodati drugu razvučenu koru, a kada se premaže mašću na nju staviti i treću. Ova poslednja kora se ne premazuje mašću nego se prelije sa tri umućena jaja. Čim se to završi od krajeva najduže kore napravi se rub koji se formira uz rub tepsije i onda se ovako pripremljena pita prelije sa još tri preostala umućena jaja i peče.

G.N.

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,