Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Pita jajčanik, vraćanje u staro Vranje

Pita jajčanik, vraćanje u staro Vranje

563

Nekada je ova pita bila jedno od glavnih jela vranjanskih domaćica. Mogla se jesti u svako doba, nije je bilo teško napraviti, a svi su je voleli i rado jeli. Danas je retki prave i to, uglavnom u etno kućama, po receptu ostalom od majki i baka. Mi vam donosimo recept i način pripreme ovog starog jela.

Mlakom vodom zamesiti testo od jednog kilograma brašna, malo soli, kvasca i supene kašike ulja. Testo dobro obraditi rukom i ostaviti da odstoji pet minuta. Za to vreme treba pripremiti odgovarajuću tepsiju i 6 jaja, a u posebnoj posudi na šporetu otopiti domaću svinjsku mast za premazivanje kora.

Kada testo odstoji od njega treba napraviti 12 malih kravajčića. Svaki kravajčić razvući oklagijom u obliku tanjira, premazati mašću i spojiti sa svakim narednim. Tako na jednom mestu treba spojiti 6 razvučenih kravajčića, a na preostala dva po 3.

Ovako spojene kravajčiće treba pustiti da malo odstoje, a onda od onih šest razvući veliku koru, koju odmah treba staviti u podmazan pleh s tim što njeni krajevi moraju da padaju preko stranica tepsije sa spoljašnje strane. Ovako pripremljenu koru potom treba dobro premazati mašću i na nju odmah dodati drugu razvučenu koru, a kada se premaže mašću na nju staviti i treću. Ova poslednja kora se ne premazuje mašću nego se prelije sa tri umućena jaja. Čim se to završi od krajeva najduže kore napravi se rub koji se formira uz rub tepsije i onda se ovako pripremljena pita prelije sa još tri preostala umućena jaja i peče.

G.N.