Pitanja čitalaca: Da li su autohtone sorte otpornije

Odgovara: prof. dr Zoran Keserović

Imam stare autohtone jabuke: kolačaru, krstovaču, bihorku, šumatovku, zeleniku, budimku i kožaru, a posedujem i otpornu ns 25/83, topaz, enterprajz, revenu i goldraš. Boja lista autohtonih je mnogo zelenija i lepša, nego otpornih, goldraš je osetljiva na pepelnicu i to mi je veliki problem. Primetio sam da su, iako sam isto tretirao autohtone i otporne sorte, autohtone sorte otpornije, zdravije.

Slažem se sa čitaocem da su naše autohtone sorte jabuke, pogotovu šumatovka, bihorka, krstovača i zelenika daleko otpornije na patogene u odnosu na novostvorene sorte jabuke, jer su se one već aklimatizovale na naše agroekološke uslove i stvorile jedan odbrambeni mehanizam prema patogenima. Ne zaboravite da se kožara i kolačara gaje na okućnicama na većim nademorskim visinama u okolini Arilja i Ivanjice i da na sejancu nekada mogu roditi i preko 500 kg po stablu, a zabeležen je rekord i do 1.000 kilograma. Koncentrat od budimke je jedan od najboljih.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime