Pitanja čitalaca: Koja je šljiva najbolja za pekmez

Odgovara: prof. dr Zoran Keserović

Koja je autohtona sorta šljive najbolja za pravljenje pekmeza? Voleo bih da ima dovoljno slasti da se ne mora dodavati beli šećer.

Što se tiče autohtonih sorti šljiva koje su dobre za pravljenje pekmeza, moj izbor je požegača ili, kako je u Vojvodini zovu, mađarka, u Hrvatskoj bistrica, a ima i druge nazive, kao ćustendilska šljiva, plava šljiva, vengerka igarka. Ona je najbolja, jer ima dosta suvih materija – nekada i preko 20 posto – ima i dobru aromu, ćilibarnu boju mezokarpa i lako se koštica vadi iz ploda. Dobra je i čačanska rodna, a i stenlej sa većih nadmorskih visina, jer nakupi dosta šećera. Jedna sorta Instituta u Čačku nakupi i do 30 odsto šećera, a zove se mildora.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime