Насловна НАЈАВЕ Pitanja čitalaca: Koja je šljiva najbolja za pekmez

Pitanja čitalaca: Koja je šljiva najbolja za pekmez

4635

Odgovara: prof. dr Zoran Keserović

Koja je autohtona sorta šljive najbolja za pravljenje pekmeza? Voleo bih da ima dovoljno slasti da se ne mora dodavati beli šećer.

Što se tiče autohtonih sorti šljiva koje su dobre za pravljenje pekmeza, moj izbor je požegača ili, kako je u Vojvodini zovu, mađarka, u Hrvatskoj bistrica, a ima i druge nazive, kao ćustendilska šljiva, plava šljiva, vengerka igarka. Ona je najbolja, jer ima dosta suvih materija – nekada i preko 20 posto – ima i dobru aromu, ćilibarnu boju mezokarpa i lako se koštica vadi iz ploda. Dobra je i čačanska rodna, a i stenlej sa većih nadmorskih visina, jer nakupi dosta šećera. Jedna sorta Instituta u Čačku nakupi i do 30 odsto šećera, a zove se mildora.