Насловна НАЈАВЕ Питања читалаца: Која је шљива најбоља за пекмез

Питања читалаца: Која је шљива најбоља за пекмез

78

Одговара: проф. др Зоран Кесеровић

Која је аутохтона сорта шљиве најбоља за прављење пекмеза? Волео бих да има довољно сласти да се не мора додавати бели шећер.

Што се тиче аутохтоних сорти шљива које су добре за прављење пекмеза, мој избор је пожегача или, како је у Војводини зову, мађарка, у Хрватској бистрица, а има и друге називе, као ћустендилска шљива, плава шљива, венгерка игарка. Она је најбоља, јер има доста сувих материја – некада и преко 20 посто – има и добру арому, ћилибарну боју мезокарпа и лако се коштица вади из плода. Добра је и чачанска родна, а и стенлеј са већих надморских висина, јер накупи доста шећера. Једна сорта Института у Чачку накупи и до 30 одсто шећера, а зове се милдора.