Pitanje čitaoca

Poštovani Dobrojutrovci,

2020. godine sam u svom voćnjaku primetio da plodovi jabuke otpadaju. Da li je u pitanju jabukin smotavac i da li je dovoljno tretirati samo prvu generaciju da se dobije odgovarajući rod?  Nemanja

Poštovani,

Jabukin smotavac (Cydia pomonella) predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu jabuke. Ima dve kompletne, i po nekad i treću, nepotpunu, generaciju.  Posebno je važna zaštita od prve generacije ove štetočine. Ako se ne suzbije na vreme, gusenica će „otputovati“ do semene lože i poješće semenke, zbog čega će plodovi otpasti. To je nesumnjivo najveće šteta i pravovremena zaštita protiv prve generacije spašava rod. Kasnije generacije se takođe moraju suzbijati jer smanjuju kvalitet jabuka.

Za pravovremeno suzbijanje ove štetočine od velike važnosti je praćenje leta leptira i njegova brojnost, a za to su potrebne feromonske klopke. Efikasnost „odbrane“ jabuke od ove štetočine u najvećoj meri zavisi od uspeha u sprečavanju razvoja prve generacije. U zasadima, naizmenična primena insekticida različitog mehanizma delovanja, ima ključnu ulogu u sprečavanju crvljivosti plodova. Poslednjih godina se često dešava da maksimalne temperature tokom proleća budu i 30 stepeni, a tada je razvoj ove štetočine mnogo brži, a efikasnost insekticida je kraća zbog brže razgradnje. Pri višim temperaturama treba skraćivati razmake između tretiranja. Proređivanje plodova utiče na povećanje efikasnosti insekticida, jer preparat ih potpuno obavija, a plodovi nisu slepljeni pa se smotavcu „ukidaju“ idealni uslovi za ubušivanje u plod.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime