Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Pivo od ludaja a u glavu ne udara

Pivo od ludaja a u glavu ne udara

374
smart

Kad se popneš na ludaju kažu da vidiš celu Kikindu, a možda i Vojvodinu. I Kikinda je poznata po danima posvećenim tikvi, duleku, budnevi, ludaji i kako je sve zovu. Ali, ono što je poznato bilo samo Kikinđanima, polako osvaja čitavu Srbiju – pivo i cider od bundeve. Aha! Pivo, kraft, napravljeno u Kikindi, delo malih proizvođača a velikih prijatelja Slobodana Suvajdžina i Radice Panića. Ova dva mlada čoveka gledajući u budućnost, a izučavajući američka piva, došla su na ideju da u svom gradu, poznatom po ludaji naprave istoimeno pivo.

– Videli smo da je u Americi veoma popularno, takozvani pampkin bir i pomislili smo da to i mi možemo da napravimo. Čitali smo razne recepte, proučavali, napravili nekoliko probnih tura. Tražili smo neki balans i našli ga. Sa proizvodnjom smo krenuli 2017. godine, a već 2018. smo morali da povećamo kapacitete – kapacitete su povećali a konačan recept otkrili su za čitaoce Dobrog jutra.

– Pravi se od ječmenog slada, vode određene za taj stil piva i kvasca. Pored svega toga se dodaje i bundeva. Ona se prvo očisti, zapeče u rerni, pa ponovo očisti, napravi se pire koje se u određenom trenutku dodaje pripremljenoj pivskoj masi. Stavlja se oko deset posto pirea na celu količinu slada i pripremljene tečnosti. I dodaju se određeni začini koje ne bih otkrivao – sirovinu, tj. bundeve za sada kupuju, a u planu im je i sadnja.

– Za sada otkupljujemo bundeve ali imamo u planu da ih i sami gajimo. Inače se za proizvodnju ovog piva koristi isključivo tamburica bundeva. Ona ima najviše šećera i slasti – a s obzirom da je kraft pivo u pitanju, pitanje je koliko se može piva napraviti u jednoj turi.

– Jedno kuvanje nam je 250 litara. Mi iz dva kuvanja napunimo fermentore i punimo. Za sada sve pravimo u kućnim uslovima. Sve sami radimo, pakujemo, punimo, nas dvojica i naše žene – baš ta domaća radinost postala je prepoznatljiva i prihvatljiva mnogima.

– Postali smo prepoznatljivi po ovom pivu. U početku smo mislili da ćemo ga praviti samo za manifestaciju „Dani ludaje“, ali  smo prevazišli te okvire. Sad ga pravimo dokle god možemo da nađemo bundevu u nabavci – pored piva, od budneve u ovoj radionici nastaje i cider.  

– Cider smo počeli da pravimo prošle godine. To je kombinacija jabuke, bundeve i začina. Fermentišu jabuka i ludaja zajedno. Uglavnom kupujemo matični sok od jabuke koji mora da je 100 posto čist. Gaziramo ga i mora da ostoji barem tri nedelje da fermentiše. Najbolje bi bilo i pivo i cider da odstoje četiri nedelje. Isto sami punimo i pakujemo – rekao je za Dobro jutro Slobodan Suvajdžin.

Tekst i foto: Zorica Dragojević