Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Pivski kvasac iz kućne radinosti

Pivski kvasac iz kućne radinosti

427

Ova materija obiluje belančevinama, vitaminima i mineralnim sastojcima. Veoma je koristan za one koji drže dijetu, vegetarijance i dijabetičare.
Zbog sadržaja nukleinske kiseline koja pomaže obnavljanje istrošenih ćelija i usporava starenje, najbolji je izvor hroma koji reguliše nivo holesterola i lipida, kao i nivo šećera u krvi. Sadrži lecitin, kalijum, selen i druge retke, a potrebne sastojke, kao što su vitamini B grupe.
Pomaže prilikom lečenja svih bolesti koje nastaju kao posledica nedostatka vitamina B1, B6 i biotina. Koristan je u slučaju neuroza i nesanice, ublažava kostobolju i jača toleranciju glukoze u krvi.
Ako se deci uz uobičajenu hranu daje po jedna kašika pivskog kvasca pet dana u nedelji, ona će brže rasti i povećavati težinu, u odnosu na decu koja ga ne koriste. Osobe koje osećaju zamor, kada uzmu kašiku kvasca u voćnom soku, jogurtu, supi ili drugoj tečnosti, osećaju se bolje već za nekoliko minuta i taj efekat traje nekoliko sati.
Ustanovljeno je i da jača imunološki sistem i štiti od bakterija i virusa, a ubrzava i zarastanje rana. Zbog sadržaja glukana, održava zdravlje kože – čisti je od raznih fleka i dobija zdraviji izgled.

Ako želite da napravite pivski kvasac kod kuće, evo osnovnog postupka:

Pivski slad (ječmeni ili drugi slad)

Voda

Termometar

Posuda za fermentaciju (staklena ili plastična)

Gaze ili poklopac za posudu

Merač pH vrednosti (opciono)

Uzmite određenu količinu pivskog slada i sameljite ga u grube čestice. Možete koristiti mlin za kafu ili mlin za slad.

Stavite samleveni slad u posudu za fermentaciju i prelijte ga vodom, dovoljno da prekrije slad. Odnos slada i vode može biti otprilike 1:4, ali to može varirati u zavisnosti od recepta.

Pustite smesu da odstoji na sobnoj temperaturi, obično između 20°C i 25°C, i pokrijte posudu gazom ili poklopcem koji omogućava prolazak vazduha. To će omogućiti da se fermentacija odvija.

Ostavite posudu da fermentira oko 24 sata. Tokom tog vremena, slad će fermentirati i razviti kvasac.

Nakon 24 sata, možete proveriti pH vrednost smese ako imate merač pH vrednosti. Pivski kvasac obično ima pH vrednost između 4 i 5.

Nakon fermentacije, možete odstraniti tečnost iz posude koristeći cediljku ili sito, kako biste odvojili kvasac od ostatka slada.

Kvasac možete koristiti odmah u procesu proizvodnje piva ili ga možete sušiti, kako biste ga kasnije koristili. Za sušenje, rasporedite kvasac na ravnu površinu i ostavite ga da se prirodno osuši. Nakon sušenja, možete ga čuvati u dobro zatvorenoj posudi na suvom i tamnom mestu.