PKS: Održana obuka „Afrička kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“

 „Afrička kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“, naziv je obuke koja je održana u Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga. Obuka je realizovana u okviru UN FAO i EBRD regionalnog programa posvećenog zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Jedan od glavnih ciljeva projekta predstavlja pomoć održivoj stočarskoj proizvodnji smanjenjem rizika pojave opasnih zaraznih bolesti životinja. Industrijska proizvodnja svinjskog mesa usled širenja afričke kuge svinja suočava se na globalnom nivou sa velikim izazovima. Obuku je održao prof. dr. Dejan Krnjaić , profesor na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Epizootiološki podaci ukazuju da je virus afričke kuge svinja široko rasprostranjen kod divljih i domaćih životinja u odrđenim područjima Republike Srbije. Uled toga odgoj i držanje svinja može se organizovati i sprovoditi samo uz doslednu primenu biosigurnosnih mera koje za cilj imaju sprečavanje unošenja i širenja bolesti.

Obuci su prisustvovali predstavnici Instituta za veterinu, veterinarske službe, preduzeća koja se bave uzgojem svinja, udruženja za lov i individualni poljoprivredni proizvođači.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18