Plamenjača luka

U uslovima visoke vlažnosti i povećane toplote na lišcu luka u proleće uočava se prljavo sivoljubičasta prevlaka, koju čine spore parazita. Na mestima infekcije lisno tkivo nekrotira, pa nastaju kraće ili duže pege, koje se šire od vrha ka osnovi lišca.

Obolelo lišće vene, a kasnije se i suši. Micelija iz obolelog lišća prelazi u lukovice i na unutrašnjim ljuspama javljaju se zagasite pege, a u slučaju sistemične zaraze dolazi do truleži čitave lukovice.

Prvi simptom u slučaju lokalnih infekcija su bledozelene ili žućkaste ovalne ili izdužene pege različite veličine na vršnom delu lista ili duž cvetonosnog stabla. U okviru njih parazit sporiliše, pa se obrazuje sivoljubičasta prevlaka. Zaraženo tkivo nekrotira, na njemu se naseljavaju i neki saprofitini mikroorganizmi. Iz lista patogen dospeva i na vrat glavice, pa su one u skladištu podložne napadu prouzrokovača truleži.

Koriste se Bravo, Folio Gold, Ridomil Gold MZ, RidomilGoldPlus, Quadris Bravo, Folio Gold, Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Quadris.

Za gajenje osetljivih genotipova lukova koristiti ocedno zemljište, a setvu ili sadnju izvršiti tako da postoji veće rastojanje u redu i između redova, jer to omogućava bolje provetravanje. Za sadnju luka izabrati osunčane terene jer brže sušenje lista smanjuje mogućnost infekcije. U gajenju luka ne može se izostaviti primena fungicida protiv prouzrokovača plamenjače. Primenjuju se uz obavezno dodavanje okvašivača.

Za gajenje osetljivih genotipova lukova koristiti ocedno zemljište, a setvu ili sadnju izvršiti tako da postoji veće rastojanje u redu i između redova, jer to omogućava bolje provetravanje. Za sadnju luka izabrati osunčane terene jer brže sušenje lista smanjuje mogućnost infekcije. U gajenju luka ne može se izostaviti primena fungicida protiv prouzrokovača plamenjače. Primenjuju se uz obavezno dodavanje okvašivača.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18