Plamenjača preti vinogradima

Ovih dana se može primetiti pojava plamenjače u većini vinograda. Iako loza još nije počela da cveta, a preporuka je da se pre cvetanja ne rade tretmani, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, vlažnog i kišovitog vremena, ovo je godina za plamenjaču. Većina vinogradara ne zna kako se suzbija plamenjača u ovoj fazi razvoja. On koji to nisu uradili, imaće problema sa plamenjačom.

Plamenjača u razviću ima više faza:

1. Infekcija ostvarena, ali simptomi se ne vide: dolaze u obzir sistemični hromistacidi,

2. Pojava simptoma i izbacivanje sporangija (niže temperature) ili zoospora – koriste se hromistacidi koji deluju kontaktno na sporangije i zoospore

3. Encistiranje i stvaranje encista kao uslov nove infekcije – koriste se hromistacidi koji sprečavaju encistiranje.

U praksi registrovani su „fungicidi“ koji deluju na plamenjaču. Plamenjače nisu gljive i ne koriste se fungicidi za suzbijanje. Plamenjače su Chromiste, pa su preparati koji se koriste nazvani hromistacidi. Razlikuju se od fungicida, jer brzo deluju, deluju na određene faze razvića. Ima ih sistemika, lokalsistemika i preventivno-kontaktnih. Administracija ih je registrovala kao fungicide i ima ih po apotekama: na primer Ridomil (sistemik) posle infekcije, a pre pojave simptoma, Acrobat, Melody Combi, Pergado (encistiranje) Randam, Zorvec, Zignal  (za suzbijanje sporangija i zoospora ) itd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18