Plamenjača vreba iz zemlje

Plamenjača krompira, koju izaziva gljiva Phytophthora infestans, je najrasprostranjenija i ekonomski najznačajnija bolest ovog povrća. U za nju povoljnim uslovima pravi velike štete, jer smanjuje prinos kao i kvalitet i zdravstvenu ispravnost krtola koje propadaju značajno brže dok se čuvaju u skladištu.

Pošto je veoma „brza“ i lako promakne oštrom oku povrtara, valja usev krompira češće pregledati. Kako krtole najefikasnije sačuvati od ovog parazita saznajemo od diplomiranog inženjera Nenada Ilića, savetodavca za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Negotinu.

Prve pege se javljaju na listu

Da podsetimo, fitoftora prezimljava u zaraženim krtolama koje su ostale na njivi ili se koriste kao sadni materijal. Kada u proleće, posle sadnje, one počnu da klijaju, gljiva se širi u nadzemne delove na kojima formira sporangije, organe za razmnožavanje i zaraza kreće iz početka.

– U uslovima gustog sklopa, u kojem je relativna vlažnost vazduha iznad 80 procenata, a minimalna temperatura vazduha ne pada ispod 10-tog stepena, sporangije počinju da šire zarazu – objašnjava inž. Ilić. – Ubrzo znaci bolesti postaju vidljivi na svim delovima biljke. Na listu to su maslinasto zelene pege koje se nalaze na ivici.

Pege se kasnije šire ka unutrašnjosti i nekrotiraju, a u slučaju jače zaraze zahvataju celu biljku koja izgleda kao da je oprljena plamenom. Slične pege pojavljuju se i na stablu, dok se na poprečnom preseku obolele krtole uočavaju mrke nekrotične zone.

Od preventive do hemije

Kritičan period za pojavu prvih simptoma je obično kraj maja i početak juna, kada krompir cveta, a u toj fazi je već formirana dovoljna količina lisne mase tako da se, zbog slabijeg provetravanja i u uslovima toplog i vlažnog vremena, stvaraju optimalni uslovi za infekciju i razvoj bolesti.

 Najekonomičniji načini borbe protiv pomenute gljive je stvaranje tolerantnih sorti, primena agrotehničkih mera poput korišćenja zdravog sadnog materijala, plodored, uništavanja samoniklog krompira, desikacija cime pre vađenja krtola kao i hemijska zaštita.

– Najbolji efekti zaštite krompira postižu se kada se kombinuju preventivne, agrotehničke i hemijske mere – savetuje ovaj stručnjak. – Hemijska zaštita, odnosno prskanje fungicidima, započinje kada se stvore uslovi za infekciju, a pre pojave simptoma bolesti. Za ovu svrhu mogu se koristiti preparati na bazi aktivne materije metalaksil-M + fluazinam (preparat Leonida), propamokarb-hidrohlorid + fluazinam (preparat Fuzija plus), propamokarb- hidrohlorid + fluopikolid (preparat Infinito SC), propamokarb-hidrohlorid + cimoksanil (preparat Ahidor) i dr. Ovi preparati mogu se nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj poljoprivrednoj apoteci.

Piše: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno