Plantaža lavande u Tamnjanici – jedinstvena galerija na otvorenom

U čast cvetanja kraljice aromaterapije, polja lavande u Tamnjanici, 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom, a svoja dela ovog juna predstaviće Petar Čujo, vajar iz Zagreba.

Organizator veoma posećenog događaja u čast umetnosti i prirode je Udruženje umetnika Pigmalion, koji je do sada ugostio više od stotinu umetnika iz zemlje i sveta.

Osnivač pomenutog Udruženja Gorazd Čuk ističe da su umetnici najbolji promoteri lepote ovog dela Srbije koja je istovremeno i njihova inspiracija. On je pre par godina odlučio da se posveti uzgajanju lavande ali i šljive, oraha i vinove loze.

– Nesebično svake godine podelimo sa mnogobrojnim gostima, ljubiteljima umetnosti i prirode, ovaj delić “raja” koji uporno stvaramo na 54 hektara. Svake godine interesovanje raste, što nas obavezuje da se i više potrudimo oko organizacije i programa – ističe Čuk i dodaje da će posetioci moći da probaju lokalne specijalitete i kupe proizvode sa ovih plantaža.

Galeriju na otvorenom u poljima lavande krasi stalna postavka sa desetak vrhunskih umetničkih dela koja potpisuju Nikola Smilkov, Petar Hranueli, Milisav Stojanović, Petar Čujo, Sara Nikolić, Božo Terzić a skulpture su izlagali i Jovana Petković i Nebojša Savović Nes.

Tekst: D. A.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18