Насловна РАЗНО „Пластични пирати“ чисте Тису

„Пластични пирати“ чисте Тису

19

Факултет техничких наука позива све заинтересоване да се прикључе „Тиса Експедицији“ која долази у Нови Сад 15. и 16. октобра са циљем да деци, младима и свима којима је стало до заштите животне средине покаже начине превенције стварања микропластике и могућности поновне употребе пластичног отпада из река.

– Након активности узорковања микропластике коју је реализовао ФТН у мају ове године у оквиру пројекта Тид(y)Уп, организује се и „Тиса експедиција“ која је започета 23. јула на извору реке Тисе у Украјини. „Пластични пирати“, како се називају учесници овог пројекта, и остали волонтери и чланови експедиције током лета су вршили процену загађења реке Тисе, као и њено чишћење од отпада. Њихове активности резултирале су позитивним утицајем на Украјину, као и остале земље слива: Румунију Мађарску, Словачку и Србију – кажу на овом факултету.

На основу стеченог знања и детаљних истраживања, „Пластични пирати“ су развили своју Лабораторију унутар чијих зидова се дешавају чудесне трансформације – пластика из река се дроби, топи и обликује у нове облике. У оквиру “Тиса експедиције” деца и сви заинтересовани имаће прилику да у овој лабораторији обликују разне предмете од пластике која је извађена из реке, а које ће бити корисне у наредним годинама или чак деценијама.

– „Тиса Експедиција“ и „Лабораторија пластичних пирата“ биће отворени за јавност 15. и 16. октобра, у Новом Саду, у Једриличарском клубу Војводина, поред Чарде „Једро“, на Дунаву. Овај догађај организују Филмјунгле.еу из Мађарске и Департман за инжењерство заштите животне средине Факултета техничких наука, у оквиру Интеррег међународног пројекта Тид(y)Уп подржаног од стране ЕУ – напомињу на ФТН.

Пројекат Тид(y)Уп се фокусира на побољшање квалитета воде реке Тисе и Дунава, до уливања у Црно море, са аспекта смањења загађења пластичним отпадом и  реализује га 10 партнера у седам земаља (Србија, Мађарска, Словачка, Украјина, Бугарска, Румунија и Аустрија) које припадају сливу реке Тисе.

Фото: ФТН