Насловна РАЗНО „Flexigrobots“ окупља партнере из Европе

„Flexigrobots“ окупља партнере из Европе

103

У технолошком свету, дигитална револуција не заобилази ни област пољопривреде, у оквиру које се све чешће користи вештачка интелигенција, даљинска детекција и машинско учење. Како би били у корак са потребама, али и корак испред осталих, 14 партнера из Европе, међу којима су и новосадски Институт „BioSens“ и земунска компанија „Зелени хит“, покрећу пројекат „FlexiGroBots“ који ће развити платформу за флексибилне мултироботске системе и допринети аутоматизацији процеса у биљној производњи. Пројекат се реализује уз финансијску подршку Европске уније, сектора за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“.

Наиме, реч је о платформи која ће трајати 36 месеци, а биће тестирана у три области од значајне економске вредности: винско грожђе, уљана репица и боровнице. Конкретно, када је реч о Институту „BioSens“, он развија систем за дигитално вођење производње боровнице.

– Боровнице су у Србији постале прави хит, јер наша земља има ту срећу да се налази на крајњем југу умереног климатског појаса у ком успева слађи, северни тип боровнице – каже из „BioSensa“ Оскар Марко. – То значи да ово воће код нас сазрева раније него у другим деловима Европе, што даје пољопривредницима прилику да остваре већу зараду. Ипак, за добар принос је потребно много труда и тешког људског рада на терену, као и значајна помоћ стручњака са експертским знањем и вештинама.

Усеви ће бити снимани уз помоћ сателита и дронова опремљених хиперспектралним камерама, а роботи, који су опремљени најновијим технологијама развијеним на Институту, прскаће биљке, узорковаће земљиште и елиминисати коров. На тај начин ће се смањити трошкови производње, повећати приноси и добити здравији производи, а домаћа индустрија добија један велики технолошки замајац.

Платформа ће обухватити беспилотне летелице и роботе на земљи, интегрисаће већ постојеће технолошке платформе и компоненте које ће омогућити мултифункционалност и продуктивност робота, прикупљање, интеграцију и дељење података, као и њихову безбедност, а све то с циљем да се задовоље најважније потребе пољопривредног сектора.

Леа Радловачки