Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Пластичне боце нису за бацање

Пластичне боце нису за бацање

2953

Уместо да их након употребе баците на депонију, пластичне боце можете искористити у врту или башти. Биће вам од користи, а даћете тако и допринос заштити природе, која је немаром човека угрожена на сваком кораку.

Пише: Жељко Дулановић

Чак 100 милиона пластичних боца баци се свакога дана у свету, што на депоније, што у природу, на дивља сметилишта. То је огромна количина, а како пластика није биоразградива, еколози с правом страхују да ће управо ова амбалажа једног дана угушити планету. Могу се видети поред саобраћајница, у потоцима и јаругама, на травњацима и шумским пропланцима, где год има неодговорних појединаца. А не мора да буде тако.

У пластичним флашама можете да засадите поврће или цвеће, да од њих направите мини пластеник или прскалицу за заливање. Помоћи ће вам и да од штеточина одбраните засаде. Пустите машти на вољу и видећете да могу да се искористите за пуно тога.

Вертикална башта

Ова необична башта, пуна зеленила, качи се уз помоћ канапа на зид, а нарочито је погодна за мање станове, апартмане или канцеларије. У зависности од простора и маште, боце можете повезивати једну испод друге или их „низати“ у разним другим формацијама. За ову намену најбоље су пластичне боце од 2 литра. Пошто их добро исперете и с њих скините етикете, на свакој направите правоугаони рез са горње стране где ћете садити биљке. За качење, пробушите по две рупе на дну и на врху боце. Када провучете конопац, на дну доње рупе завежите чвор или ставите пластичну подлогу која ће држати боцу у равном положају.

Окачене и припремљене боце напуните земљом и у њих засадите биљке, али водите рачуна о томе да то буде биље које нема дубок корен, јер у супротном неће моћи да се развија. Најбоље су за босиљак, першун, влашац или неко друго лековито и зачинско биље, које ће ваш дом испунити опојним мирисима. Можете садити и зелену салату. Обавезно на дну боце направите мали отвор, како би вишак воде за заливање могао да исцури. На сличан начин можете направити и висеће корпе за цвеће.

За заливање „кап по кап“

 Неке биљке, попут парадајза и патлиџана, не воле да се заливају кантом или цревом и да се квасе по листовима, па је систем „кап по кап“ за њих право решење. На пластичној боци избушите чеп и одсеците дно. Боцу окренуту надоле затим причврстите уз штап крај биљке и у њу сипајте воду. Равномерно и лагано ће капати што ће спречити да вода приликом заливања однесе земљу и оголи корен биљке. У другом случају, боцу с које сте скинули чеп и одсекли дно, можете делимично укопати у земљу. Предходно у грлић флаше заглавите сунђер. Приликом заливања успите воду кроз дно које је окренуто према горе, она ће полако натапати сунђер и излазити из боце по систему кап по кап.

Прскалица за башту

Од пластичне флаше можете направити и прскалицу за заливање. Флаша на којој се избуши много рупица, повеже се с цревом за наводњавање. Због великог притиска, вода ће прскати кроз рупице и током врелих дана донети преко потребно освежење засађеним биљкама.

Замка за штеточине

Уколико желите да гајите органско воће без употребе пестицида, од пластичних боца можете направити и замку за осе и друге штетне инсекте који у пролеће наносе штету тек формираним плодовима шљиве, јабуке, крушке и другог воћа. На средини боце исеците део довољно велик да уђу пужеви, па боцу са затвореним чепом укопајте земљу до доње границе просеченог отвора. У њу улијте пиво или расол од киселог купуса, који ће мирисом привући штеточине. Течности треба да буде у довољној количини да се у њој угуше пужеви. У воћњаку, напуњена боца качи се на гране, и њен садржај се у оба случаја празни када се напуни угинулим штеточинама.

Плашило за птице

Пластичне боце користе се и за прављење плашила за птице и кртице. Скалпелом се зареже неколико прозорчића на телу флаше, како би се добила ветрењача. Флаша се потом натакне на штап. Окрећући се на ветру, флаша ће правити звук који тера птице из засада који желимо да заштитимо. Уједно, звук и вибрације сметаће и подземним штеточинама.

Заштита од измрзавања

Пластичне боце могу вам помоћи и да током пролећа сачувате младе биљке од измрзавања. Током овог годишњег доба ноћи су изузетно хладне, а тек изникле биљке осетљиве на мраз, због чега им треба заштита. Дно боце се одсече, а преостали део, попут звона, постави изнад биљке и притисне, како би се благо укопао у земљу. Користе се боце веће запремине, како би се биљци обезбедило довољно простора. Ако се деси да боца остане као заштита нешто дуже, током дана одврните чеп због проветравања, а увече га заврните, како би се спречило измрзавање виших делова биљке. На овај начин можете током зиме и снегова сачувати и стабло руже.