Насловна ВЕСТИ1 Plodored kod paradajza

Plodored kod paradajza

352
Positive woman harvesting fresh red cherry tomatoes in greenhouse

U intenzivnom povrtarskom plodoredu vrste gajene na istom polju iste vegetacije se uslovno dele na pretkulturu – najčešće je to neko rano prolećno ili ozimo povrće kratke vegetacije, poput salate, spanaća, rotkvice, ranog krompira, mladog luka, glavnu vrstu koja ima najdužu vegetaciju – paprika, paradajz, kupus, crni luk, i naknadnu kulturu koja se gaji posle glavne – salata, spanać, mladi luk. Ukoliko postoji mogućnost, preporučuje se povremeno uvođenje naknadnih useva za zelenišno đubrenje jer se na taj način proširuje plodored, a istovremeno se obogaćuje zemljište organskom materijom. Kada se valjano gazduje zemljom, ovakvom proizvodnjom ne narušava se kvalitet zemljišta, vode, vazduha.

Paradajz za prethodnu kulturu zahteva zelenu salatu, spanać, mladi luk, rotkvicu i slično, ali nikada ga ne treba uzgajati iza kultura iz porodica Solanaceae, kao što su paprika, patlidžan, krompir.

Beli luk i rotkvice štite paradajz od crvene grinje, a crveni luk štiti ga od pojave bolesti. Beli luk štiti i od plamenjače. Luk vlašac takođe odgovara paradajzu. Kukuruz štiti paradajz od udara vetra, ali treba biti obazriv, pošto kukuruz takođe oduzima hranivo biljkama paradajza. Zato kukuruz treba uzgajati na odgovarajućoj udaljenosti. Kukuruz i paradajz imaju zajedničke štetočine, pa zato treba izbegavati sadnju ove dve kulture u neposrednoj blizini.

Zelena salata i spanać su dobri zbog ranog branja, čime dobijamo slobodan prostor za nesmetan razvoj rasada paradajza. Kupus, kelj, celer i paradajz se međusobno štite od napada štetočina, pa ih treba saditi na istoj gredici. Ali, isto tako treba imati u vidu da neke sorte paradajza ne podnose kupus i na to treba obratiti pažnju. Kada je u pitanju začinsko, lekovito bilje i cveće, bosiljak, nana, neven, kadifica, dragoljub, žalfija su najbolji izbor. Ukoliko ih posadimo pored paradajza, te biljke teraju štetočine, poboljšavaju ukus plodova, poboljšavaju imunitet biljke. Kopriva poboljšava zdravstveno stanje biljaka paradajza.

Kao što postoje dobre komšije, koje treba uzgajati zajedno s paradajzom, postoje i biljne vrste koje treba izbegavati. Na primer, krompir i patlidžan pripadaju istoj porodici kao i paradajz, imaju iste bolesti i napadaju ih iste štetočine, zbog čega ih treba izbegavati kao preduseve i ne treba ih uzgajati u neposrednoj blizini paradajza. Takođe, treba izbegavati papriku, a ne treba uzgajati paradajz ni u blizini oraha. Komorač usporava rast rasada paradajza.

R.D.J.