Насловна ВЕСТИ По богатству лековитог биља Стара планина као Кавказ

По богатству лековитог биља Стара планина као Кавказ

319

На Старој планини расте 320 лековитих биљака, па је многи називају и природном апотеком. Да би се овај потенцијал сачувао, удружење „Бабин нос“ из старопланинског села Темске организовало је тродневни скуп посвећен лековитом и самониклом јестивом биљу.

На свега неколико корака старопланинске ливаде расте 12 лековитих биљака. Природа је све складно уредила, а човек је ту да рационално користи ресурсе и да их сачува за будућа поколења.

„Овде има де се види један редак бисер природе у Србији који још увек није у знатној мери нарушен људским активностима. Приметили смо ризике који би могли да убудуће доведу до тог нарушавања, али такође и огроман потенцијал за еколошко одрживо управљање овим дивним природним ресурсом“, наглашава др Нина Николић са Института за мултидисциплинарна истраживања из Београда.

„У том смислу је циљ саветовања да се на рационалан начин прикупљају лековите и самоникле јестиве биљке како се не би угрозиле популације и да оне опстану на тим стаништима за будуће генерације“, напомиње др Марија Марковић, председница Удружења „Бабин нос“.

Удружење „Бабин нос“ окупило је стручњаке са свих факултета и института како би проучавали лековито биље и тиме допринели очувању здравља.

Научници који су обилазили Стару планину кажу да се од биљака може много научити. Сви су прикупили материјале и стекли искуство које ће им помоћи у будућим истраживањима.

„Ми смо сад искористили прилику да сакупимо неке од дивљих врста купусњача, пошто се ми на институту, између осталог, бавимо уљаним биљним врстама, пре свега индустријски најзначајнијом уљаном репицом, али сада нам је занимљиво да видимо какав је биодиверзитет и статус других брасика врста“, наводи Драгана Рајковић из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

„С обзиром да живимо у ери када се фаворизују те нехемијске мере ради очувања човекове животне околине, људског здравља, онда смо просто у размишљањима и идемо у правцу нехемијских мера сузбијања корова“, напомиње др Сава Врбничанин, професор Пољопривредног факултета у Београду.

Стручњаци су проценили да се четвртина свих биљака у Србији, налази управо на Старој планини. По богатству лековитог биља, упоређују је са Кавказом. Због тога је Стара планина највеће заштићено природно добро у нашој земљи.

Извор: РТС

Фото: Pixabay