Po porodičnoj recepturi proizvode sok od ruže

U Velikoj Obarskoj pored Bijeljine, Vladimir Miličević i Darko Tešić započeli su proces uzgoja ruže i proizvodnje soka od ovog cveta. Njihov biznis, naziva „Angel’s Rose“ pokrenut je 2019. godine, a za sada broji 305 stabala ruže i preko 100.000 ubranih latica.

Ističu da su se za uzgoj ove vrste i proizvodnju soka odlučili jer ruža ima mnoga delotvorna svojstva, a napitak poseban miris i ukus.

„Prosto i jednostavno smo želeli da napravimo sok od ruže i približimo ga svima koji nisu imali tu privilegiju da im neko iz uže porodice poseduje ovaj cvet i pravi napitak od njega“, kažu za Agroklub.ba ovi vredni mladići.

Smatraju da je zaista to čast jer je sok od ruže poseban i jedinstven proizvod, naročito ako se priprema na tradicionalni način, po staroj recepturi bake Anđe i potpuno je prirodan, bez ikakvih aditiva. Latice ruže se beru ručno, a branje započinje početkom ili sredinom maja. Kako bi se iskoristilo najviše biljnih sokova, najbolje je da se obavlja ujutru. Nakon toga, latice se peru i odlažu u bačve kako bi se dobio odgovarajući miris i ukus.

Posle određenog vremena, kada puste svoje arome, smesa se zaslađuje i prebacuje u pasterizator. Na temperaturi od 90 stepeni uništavaju se mikroorganizmi i proizvod se dalje pakuje u staklene flaše i zatvara.

Kako kažu, nova su i mala firma koja se tek probija na tržištu. U toku prošle godine, obeležene pandemijom kovid-19, plan im je bio da se predstave javnosti. „Trenutno se naš sok može probati u najvećem broju ugostiteljskih objekata u Bijeljini i Brčkom, a zastupljen je i na području Zvornika, Modriče i Banja Luke. Od nedavno, u ponudi je i na Palama, a nadamo se da će u narednom periodu biti dostupan svim građanima širom BiH, a zašto da ne i u regionu“, pričaju svoje planove Vladimir i Darko.

U proizvodnji koriste najkvalitetniju sortu ruže, tačnije, Rosa Damascena. Ističu da je neophodno pratiti savete stručnjaka prilikom njenog uzgoja jer je potrebno mnogo truda i rada tokom cele godine da bi dobili ono što očekujemo.

„Obavezno je pratiti uputstva naših stručnjaka koji imaju iskustva u uzgoju ruža, kao i međunarodne smernice, što bi uvek trebalo da daje rezultate“, objašnjava Vladimir, dodajući da je otporna na niske temperature, ali je potrebno primenjivati sve agrotehničke mere, poput redovnog zalivanja, orezivanja i fizičkog uništavanja štetočina, što je u stvari svakodnevnica svakoga ko se bavi poljoprivredom.

U poljoprivrednoj proizvodnji su novi i tvrde da se nikada do sada nisu ovim bavili. Smatraju da nisu pogodili sa lansiranjem proizvoda na tržište jer je on plasiran baš za vreme pandemije. S obzirom da su im ugostiteljski objekti glavni kupci, zbog virusa korona nisu mogli da posluju onako kako su to očekivali.

„Nedavno smo došli do podatka da je samo prošle godine prodaja svih napitaka, kako alkoholnih tako i bezalkoholnih, opala za više od 70 odsto. To dovoljno govori u prilog tome da nismo bili srećne ruke. Ipak, kako svima, tako i nama. Trudimo se da nekako preživimo ovu pošast i da uradimo ono što je u našim rukama“, poručuju oni, naglašavajući da je ovo porodično preduzeće tako da su imali svesrdnu pomoć najbližih, uz nadu da će se ubrzo sve vratiti u normalu pa da nastave gde su stali.

Izvor: Agroklub.ba

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime