Počela analiza zemljišta pomoću aplikacije

Od ove jeseni, agronomi 22 Savetodavne stručne službe, analizu zemljišta rade i pomoću mobilne aplikacije Ministarstva poljoprivrede. Koordinate i broj parcele s koje uzorkuju zemljište, odmah sa njive šalju u bazu podataka

Posle skidanja useva, a pre dubokog oranja, zemljište se uzorkuje za agrohemijsku analizu. Poljoprivrednik Đorđe Petrović iz Bogosavca obrađuje 40 hektara, i kvalitet oranica redovno proverava. “Prehranjujem i radim na zemlji šta mi stručnjaci Savetodavne službe kažu. Pokazalo se dobro iskustvo, jer nekad, baci se mnogo više đubriva, a nije potrebno. Džabe bacanje para, a ne iskoristi biljka mnogo,” kaže Đorđe.

Na hektaru, uzorak za analizu agromoni uzimaju sa 25 mesta, a pomoću mobilne aplikacije određuju koridinate parcele, i podatke odmah šalju u bazu.

“Izlaskom na teren, na osnovu te mobilne aplikacije ulazimo u broj parcele, odnosno, najpre na mestu gde se nalazimo, selo, zatim broj parcele, i dobijamo tačnu lokaciju na kojoj se parcela nalazi, to dalje odmah ide u sistem,” objašnjava Svetlana Zlatarić, iz Poljoprivredne stručne službe iza Šapca.

Stučnjaci ističu da upotreba mineralnog đubriva na osnovu analize, znatno smanjuje troškove proizvodnje i povećava prinos.

“Pošto se to napamet radi đubrenje, gde imamo unošenja i nepredviđenih i neadekvatnih đubriva. Tako da je to jedna od mera gde se najviše utiče na smanjenje troškova gazdinstvu, samim tim i na popravku na nekim parcelama, koje su uglavnom na ovom delu kisele, pa se tu dobija preporuka na osnovu te kiselosti, PH vrednosti koliko treba uneti krečnjaka, odnosno saturacionog mulja”, naglašava Zlatarić.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva, kvalitet oranica besplatno mogu proveriti za najviše tri parcele. Analiza zemljišta, preporučuje se svake četiri godine.

RTS

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime