Vinarije sa velikim površinama pod vinogradima, već sada, su krenule sa rezidbom. Iako je tek drugi decembar, a rezidba kreće po Svetom Trifunu, ne može se čekati. Na 90 hektara, na tri lokacije u okolini Topole, nekih 35 radnih dana biće potrebno orezivačima u vinariji Aleksandrović da završe posao, kako bi čokoti bili spremni za narednu sezonu.
– Baš juče smo krenuli sa rezidbom. Inače u našim uslovima je rezidba u februaru od Svetog Trifuna, ali zbog velike površine od 90 hektara, nama treba vremena i moramo da krenemo sa rezidbom – rekao je za Dobro jutro Stevo Pribanović, mr fitomedicine koji vodi vinogradarsku proizvodnju u vinariji Aleksandrović.
– Zbog loših vremenskih uslova ne možemo da radimo ništa sa traktorima. Ono što sada radimo sa traktorima je priprema mesta za podsadu. Prolazimo sve vinograde i na pojedinim mestima ima sasušenih čokota, praznih mesta, tako da mi sa traktorima bušimo rupe na tim mestima gde su bili čokoti da bi ih pripremili za proleće za podsadu. To je još jedna operacija sada – kako rezidba bude odmakla, tako će po Pribanovićevim rečima, biti više posla.
– Kada bude odmakla rezidba imamo popravku naslona, znači centriranje kosnika, zatezanje žice, zatezanje sajli i menjanje ako su neke pokidane, menjanje stubova ako ima stubova koji polomljeni, to je faza jesenjih ili zimskih radnji – ono što su uspeli već da odrade je đubrenje.
– Mi smo pre dve do tri nedelje završili sa đubrenjem vinograda. Ove godine smo to ranije počeli da radimo, jer smo i samu berbu završili ranije, pa nam je u ovom trenutku glavni akcenat na rezidbi. Rezidba sama po sebi dugo traje, nama će trebati minimum 35 radnih dana da bismo završili sve – a orezivača ima dovoljno i već godinama rade za njih.
– Orezivača ima. Mi imamo grupu od 13 orezivača koja je iz okoline Kruševca. Dođu kod nas početkom decembra kada krećemo sa rezidbom, imaju obezbeđen smeštaj, tri obroka i dnevnice. To je grupa koja kod nas radi već neko vreme – rekao je Stevo Pribanović, navodeći da je prethodna berba bila jako specifična, ali da ne bi trebalo da utiče na sledeću.
– Što se tiče prethodne vegetacije, berba je bila jako specifična zbog prevelike suše, ne samo ovde nego i u celoj Srbiji. To je dovelo do toga da berbu zavšimo početkom septembra, i bele i crne sorte. Nikada se to nije desilo. Mi smo sortu kaberne sovinjon, prokupac brali u novembru, sad već u septembru. Dešavalo se da grožđe kreće da dehidrira, te smo morali brzo da reagujemo i oberemo vinograde. Da li će imati nekog efekta na sledeću godinu? Suša je dovela do manje bujnosti vinograda, ali to ne znači da ćemo imati manji prinos sledeće godine. Srećom nismo imali grada i ne bi trebalo da bude problema u narednoj sezoni – zaključio je Pribanović.
Tekst: Zorica Dragojević
Foto: Vinarija Aleksandrović