Počela najezda larvi kruškine ose

Voćare amatere koji na imanju imaju po koje stablo kruške ume da iznenadi neuobičajeno opadanje tek zametnutih plodova ove voćke. Na velikim plantažama to se retko dešava, jer stručnjaci brinu o zdravlju voćaka i dobro znaju kada će se javiti koja bolest ili štetočina i kako se za zaštitu koriste hemijski preparati. U malim voćnjacima, međutim, gde se hemija koristi na kašičicu, to nije slučaj. Zato se i dešava da neočekivani posetioci banu već posle precvetavanja.

Među neočekivanim posetiocima je često i kruškina osa koja napada isključivo krušku. Vrsta ima jednu generaciju godišnje, prezimljava u stadijumu larve u zemljištu, nekada plitko, na samo pet cm, a nekada duboko, čak na 25 cm. Već u rano proleće larve se preobražavaju u lutke koje čekaju pogodan momenat da pređu u odrasle ose i izlete na svetlost dana. Ove ose su crne s žućkastom glavom, duge do pola cm. Taj preobražaj se obično dešava u vreme početka cvetanja kruške. Dan-dva posle izletanja, ženke polažu jaja u dno čašičnih listića ili u još neotvorene pupoljke. Jedna ženka može da položi 20 do 30 jaja iz kojih se posle desetak dana razvija žućkastosmeđa larva koja se prepoznaje po mirisu sličnom onom koji luče stenice.

Larva se ubušuje u mlad plodić, a na mestu uboda pravi minu iz koje se kreće prema semenoj kućici u kojoj izjeda seme. Takav plod se suši i otpada, a larva prelazi u sledeći koji takođe uništi. Tokom razvoja jedna larva može da uništi više plodova i kada završi razvoj spušta se u zemlju gde će prezimeti. Ukupan razvoj larvi traje dvadesetak dana.

Prvi napad voćare zatekne nespremne. Pošto ne prepoznaju štetočinu, nisu se mogli ni pripremiti za zaštitu.

Da se to ne dogodi i sledećeg proleća, jer larve su sigurno pronašle toplo skrovište za prezimljavanje, valjalo bi preventivi posvetiti veću pažnju. Trebalo bi već u jesen prostor oko voćaka dublje izašoviti da se larve izbace na površinu gde će ih uništiti ptice. Nije na odmet da se to uradi i u proleće. Pre cvetanja, u krunu voćaka se mogu obesiti bele lepljive ploče – klopke koje će privući odrasle ose. Tako će se utvrditi vreme pojave, ali i smanjiti brojnost izletelih osa, jer će se mnoge zalepiti na ploče. Ako se ukaže potreba za zaštitom, ne treba se kloniti hemijskih preparata jer su plodovi mali i postoji dovoljno vremena da se svi hemijski ostaci razgrade na neotrovne čestice.

 U zaštiti od kruškine ose mogu se koristiti insekticidi registrovani za suzbijanje ove štetočine, a to su svi preparati na bazi aktivne materije deltametrin kojim se voćke prskaju pre piljenja larvi. Da bi se zaštitile pčele, dobro bi bilo da se voćke štite u večernjim satima kada se pčele povuku u košnice. Dok voćke cvetaju zabranjena je upotreba insekticida na bazi ove aktivne materije.

Foto: inaturalist.org

Piše: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18