Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Počela protivgradna sezona!

Počela protivgradna sezona!

155

Okružni štab za vanredne situacije u Kragujevcu saopštio je juče da je sve spremno za ovogodišnju protivgradnu sezonu u Šumadiji, koja je počela 15. aprila i trajaće do 15. oktobra.  Ovaj region od grada štite radarski centri na Bešnjaji i Bukulji.

U svakoj stanici strelcima je na raspolaganju od 8 do 12 raketa. Kragujevac i okolinu od grada štite 64 strelca, koji dežuraju na 32 stanice. Deo Šumadije koji je orijentisan ka Rudniku brani se od ove nepogode sa 77 mesta. Naime, radarski centar Bešnjaja pokriva teritoriju grada Kragujevca, Knića, Batočine i Lapova, a sa  Bukulje se brane Aranđelovac, Topola i Rača.

– Ceo sistem odbrane od grada u Srbiji ove sezone raspolaže sa 23.490 protivgradnih raketa. Od tog broja je ugovorena nabavka 11.200, a ostatak su rakete iz prethodne sezone i one koje su donirale opštine i gradovi – saopšteno je na redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije od grada, poplava i elementarnih nepogoda u Kragujevcu.

Srbija je pokrivena sa 13 radarskih centara, koji na osnovu procene opasnosti od gradonosnih oblaka izdaju naredbe strelcima na terenu za ispaljivanje raketa. U ovim radarskim centrima organizovano je danonoćno dežurstgvo u dvonedeljnim smenama.

Tekst: Biljana Nenković