Počela sezona ajvara i pekmeza

Stiglo je vreme da se najzastupljenija voćka u Srbiji, šljiva, smesti u kazan ili u tegle, a sudeći po ceni ovog voća na pijaci u Paraćinu, priprema pekmeza biće podnošljiva za kućni budžet.

Od 120 dinara na početku sezone, cena čačanke raznih vrsta pala je na 60 za meki plod, upravo onaj koji se koristi za pekmez. Ovo vikenda šljiva se zato kupovala na gajbe. Što se ne proda, završiće u rakiji.

Kad je o paprici reč, iako je sezona za pravljenje ajvara već počela, što se vidi i po ponudi ovog delikatesa na društvenim mrežama – sa cenom koja se saopštava u inboks – domaćice tezge sa paprikom više merkaju no kupuju. Najlepša crvena mesnata, popularna ajvaruša, drži cenu od 150 dinara i nema najave da će pasti.

Proizvođači kažu da je to zato što je prinos paprike slabiji ove sezone nego uobičajeno, ali po kvalitetu to se ne vidi.

Paraćinke zato još uvek kupuju onu najobičniju tanju zelenu, za prženje. Komad se prodaje za pet do sedam dinara i takva je ovog vikenda bila najtraženija.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18