Počela žetva ozimog ječma u lozničkom kraju

U lozničkom kraju počela je žetva ozimog ječma, a od 990 hektara na koliko je prošle jeseni zasejana ova kultura, do sada je po procenama sa terena ovršeno oko 230 hekatara, saopštila je Poljoprivredna savetodavna i stručnja služba „Poljosavet“ doo Loznica.
Prinosi se kreću od 4,5 do sedam tona po hektaru u zavisnosti od terena gde je ova kultura zasejana.
U „Poljosavetu“ doo Loznica navode da su prinosi dobri uzimajući u obzir vremenske uslove za proizvodnju u toku vegetacije, a da je vlaga zrna u žetvi od 13,0 do 14,7 odsto što omogućava bezbedno skladištenje.
Ovršeno zrno ječma je namenjeno za potrošnju na gazdinstvu za ishranu stoke ili za prodaju najčešće na lokalnom tržištu. Poljoprivrednicima se, kako se navodi, preporučuje da ubrzano rade na uklanjanju žetvenih ostataka da bi na parcelama mogla da se primeni mera ljuštenja strništa, odnosno plitkog zaoravanja ili da se parcela iskoristi za postrnu setvu.
Na lozničkom području postrno se od ratarskih kultura najčešće seju kukuruz i soja, od krmnih biljaka stočna grahorica, stočni grašak i sudanska trava, a od povrtarskih kultura kupus.
Na području PŠS „Poljosavet“ doo Loznica, koja savetodavnim i stručnim poslovima pokriva Grad Loznicu i opštine Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, u jesen 2020. godine zasejano je i 4.300 hektara pšenice, 150 hektara raži i ovsa 450 hektara.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime