Насловна РАЗНО Počeo izvoz brašna iz Srbije u region

Počeo izvoz brašna iz Srbije u region

397

Počeo je izvoz domaćeg brašna za Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Očekuje se da će određene količine biti isporučene i u Bosnu i Hercegocinu kao i u Albaniju, rekao je za današnju Politiku direktor Udruženja „Žitounija“, Zdravko Šajatović.  

Navedene države bile su najveći kupci brašna iz Srbije, a isporuke su stale kada je zbog pandemije koronavirusom nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica među kojima je i brašno, objašnjeno je u Politici. Odlukom od 21. marta nisu uvedena nikakva ograničenja kada je reč o količinama. Srbija ima dovoljno zaliha za domaće tržište tako da je izvoz brašana sada slobodan.

Šajatović je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora. Podsećanja radi, zbog uvođenja prištinskih taksi i prekida isporuke brašna na Kosovo i Metohiju, gde je isporučivano 30.000 tona na godišnjem nivou, ovaj sektor pretrpeo je velike gubitke. Direktor Udruženja „Žitounija“ napomenuo je da se brašno i dalje ne izvozi na KiM jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovine, u ovom slučaju na pšenicu.

J. Bajšanski