Насловна ВЕСТИ Почео извоз брашна из Србије у регион

Почео извоз брашна из Србије у регион

33

Почео је извоз домаћег брашна за Северну Македонију и Црну Гору. Очекује се да ће одређене количине бити испоручене и у Босну и Херцегоцину као и у Албанију, рекао је за данашњу Политику директор Удружења „Житоунија“, Здравко Шајатовић.  

Наведене државе биле су највећи купци брашна из Србије, а испоруке су стале када је због пандемије коронавирусом накратко уведена забрана извоза основних животних намирница међу којима је и брашно, објашњено је у Политици. Одлуком од 21. марта нису уведена никаква ограничења када је реч о количинама. Србија има довољно залиха за домаће тржиште тако да је извоз брашана сада слободан.

Шајатовић је оценио да је ослобађање извоза био добар потез који ће поправити ликвидност овог сектора. Подсећања ради, због увођења приштинских такси и прекида испоруке брашна на Косово и Метохију, где је испоручивано 30.000 тона на годишњем нивоу, овај сектор претрпео је велике губитке. Директор Удружења „Житоунија“ напоменуо је да се брашно и даље не извози на КиМ јер се недавна одлука о дозволи увоза односи само на сировине, у овом случају на пшеницу.

Ј. Бајшански