Насловна ВЕСТИ Почео Међународни попис птица водених станишта

Почео Међународни попис птица водених станишта

16
Foto: Zoran Rajičić

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) објавило је да до 30. јануара организује и спроводи Међународни попис птица водених станишта (International Waterbird Census – IWC) у Србији

”Захваљујући разгранатој мрежи чланова, волонтера и сарадника и ове године ћемо се потрудити да обиђемо сва важна водена станишта, бележимо и бројимо птице, као и стање самих водених екосистема”, рекао је представник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Марко Шћибан.

Истакао је да ће се посебна пажња посветити обиласку токова Дунава, Саве, Тисе, Западне Мораве, Дрине и осталих већих река у Србији.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије поједине локалитете ће обићи у сарадњи са управљачима заштићених подручја и другим институцијама које се баве водама и заштитом природе.

Као и ранијих година са бродова, из аутомобила или пешака бројаће се патке, гуске, лабудови, гњурци, ронци, чапље, галебови и остале птице које бораве на водама или уз њих.

Сазнања до којих се долази кроз ово истраживање, како је истакнуто, користе се за предузимање конкретних корака у заштити популација дивљих птица и водених станишта која су значајна за очување биодиверзитета и осталих природних ресурса попут пијаће воде.

Подаци које орнитолози у Србији прикупе на крају се обједињују и шаљу у светску базу података коју води организација Wetlands International.

Теренски обиласци за бројање птица и овај пут биће искоришћени за документовање и пријављивање различитих облика уништавања птица и природе.

Заинтересовани који желе да допринесу зимском попису птица за појашњења и детаљна упутства могу да пишу руководиоцу пописа из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Марку Шћибану на имејл адресу: iwc@pticesrbije.rs.

”Свако, укључујући потпуне почетнике, може да допринесе унапређењу знања о зимском распрострањењу и бројности птица у Србији. Како бисмо олакшали теренски рад припремили смо два електронска приручника на српском језику”, казао је он.

Подсећа се да је ово истраживање започето 1966. године и представља једну од најстаријих и најмасовнијих активности праћења бројности дивљих птица на свету.