Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Početak godine obećavajući za voćare!

Početak godine obećavajući za voćare!

194

Najavljeno otopljenje ne bi trebalo negativno da utiče na voćne vrste, ali se stručnjaci nadaju da će ono biti kratkotrajno, kako se ne bi ponovila prošla godina. Niske temperature i snežni pokrivač u nekoliko navrata ove zime pogodovale su višegodišnjim zasadima voća u Šumadiji, te se procenjuje da je voćarska godina počela dobro.

– Početak godine obećava. Višegodišnji zasadi voća u Šumadiji su trenutno u dobroj stanju. Nema oštećenja na stablima. Nadamo se da najavljeno otopljenje neće pokrenuti vegetaciju. Prognoza je da će više temperature biti kratkotrajne i da nam sledi novi talas zahlađenja i padavina. Ako bude tako, voćari će biti pošteđeni brojnih problema, koji su ih pratili prošle godine. Jedan od najvećih bio je suviše rani početak vegetacije, kakav se ne pamti – kaže za Dobro jutro Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Kragujevcu.

Temperature u decembru i januaru su bile idealne za period mirovanja višegodišnjih voćnih vrsta. Najavljene temperature iznad proseka za ovo doba godine, prema proceni meteorologa kratko će trajati, a stručnjaci za voćarstvo procenjuju da ne bi trebalo bitno da utiču na razvoj voća.

– Ako taj period zaista bude kratak, ne bi trebalo da bude problema sa buđenjem vegetacije. Posle tog perioda najavljuju se ponovo niske temperature, koje će pogodovati voću, jer je za većinu  vrsta prošao period fiziološkog mirovanja. Podsetiću da je prošle sezone u ovo vreme bilo mnogo problema. Zbog visokih temperatura i kretanja vegetacije imali smo oštećenja zbog poznih mrazeva i snegova. Nadam se da topli talas koji dolazi neće bitno uticati na početak vegetacije i da će se ona krenuti u optimalnom roku i uslovima, a to je početak marta – kaže Danko Petrović.

Umereni optimista je i Veroljub Kačarević, zaštitar bilja i voćar iz Vinče kod Topole. Smatra da najavljene više temeprature ne bi trebalo da utiče negativno na jabučasto voće.

– Međutim, ko u zasadima ima koštičavo voće novije generacije i sorte koje potiču iz toplijih krajeva može da očekuje kretanje cvetnih pupoljaka, ako više temeprature potraju.  Radi se o breskvama i nektarinama, odnosno o sortama koje potiču iz Italije i Španije – kaže Kačarević.  

 Rezidba u Šumadiji je već počela, jer u ovom okrugu su velike površine pod voćem i vinovom lozom.

– Kao i svuda, kvalifikovanih i kvalitetnih orezivača voća je sve manje, pa je većina voćara počela rezidbu još jesenas, a sada koriste svaki lep dan da nastave taj posao. Bolje je početi ranije sa kvalitetnom rezidbom, nego kasnije to uraditi sa nekvalifikovanim rezačima. Posebno preporučujem rezidbu starijih zasada, koji su dobro pripremljeni za zimsko mirovanje – napominje Petrović.

Iako je ove zime bile više padavina nego prošle, savetodavci smatraju da voćnjacima nedostaje još padavina,

– Bilo je padavina, ali lično nisam zadovoljan. Jesen je bila relativno suva, a leto izuzetno sušno, pa nedostaje još vlage. Sneg u decembru je bio povoljan i polako se topio što je bilo idealno za voćne vrste. Što bi naši stari rekli, topio se tako da se nijedan potok nije zamutio. Polako je natapao zemlju. I to je prava zimska vlaga koje biljke tokom leta koriste – kaže Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

Tekst i foto: Biljana Nenković