Početak i kraj pčelarske sezone

Ako u julu nisu urađeni svi poslovi pripreme pčelinjih društava za zimovanje, sada ih treba uraditi. U suštini, kod društava gde nisu skorije dodavane satne osnove niti vršene neke intervencije i gde su matice normalno nosile, sada nema mnogo poslova. Sva priprema bi mogla da se sastoji u tome da se vidi da li možda neki ram sa medom nije pregradio leglo u plodištu, ako jeste da se ukloni na stranu, i da se utvrdi da li ima dovoljno hrane u mednim vencima. Ima pčelara koji ostavljaju pune polunastavke meda pčelama za zimu, čak i nastavke, zavisno od tipa košnica, oni su najverovatnije već obavili te pripremne poslove. Ako zateknemo loše ramove, sa mnogo trutovskog saća ili iskrivljenog i sl. treba ih staviti na sam kraj košnica, pa i u slučaju da u njima ima ponešto legla.

Početkom avgusta obavlja se jedan od najvažnijih pregleda pčelinjih društava. Tim pregledom se proveravaju:

– jačina pčelinjeg društva,

– broj zaposednutih i okvira sa leglom,

– kvalitet legla i matice,

– količina hrane u košnici,

– kvalitet saća i njegov raspored u centralnom delu legla,

– raspored saća sa leglom, medom i polenom,

– zaraženost košnice bolestima

Kod svih pregleda pčelinjih društava u avgustu treba voditi računa da se ne pojavi grabež na pčelinjaku. Dotrajalo i staro saće sa trutovskim leglom treba odstraniti iz košnice i pretopiti. Takođe, potrebno je poskidati sve suvišne medišne nastavke sa košnica, spremiti ih i dobro zaštititi od voštanih moljaca.

Tokom druge polovine meseca potrebno je obaviti dopunu zimnice onim pčelinjim društvima u kojim smo prilikom pregleda ustanovili manjak. Neki pčelari praktikuju da od ranije prolećne paše ostave izvestan broj ramova napunjenih medom i zatvorenih voštanim poklopčićima kao rezervu hrane i pred zazimljavanje dodaju taj med, ukoliko je potrebno.

Autor: Svetlana Kovačević

Izvor: Domaćinska kuća

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar