Početak nove  proizvodne godine u voćnjacima

  • Novembar je mesec početka nove proizvodne godine u voćnjacima i vinogradima. Pošto je završena berba svih voćnih vrsta i sorti grožđa, mogu se nesmetano obaviti svi poslovi planirani za ovaj mesec.
  • Jabuke, kruške, dunje, šljive, breskve, kajsije i višnje se mogu pođubriti NPK đubrivima (NPK=8:16:24, NPK=11:11:23,NPK=15:15:15 i dr.) Doze se određuju na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta. Važno je znati da se mlade voćke đubre ručno, oko stabala ili u pantljike, ako je gusta sadnja.
  • Jagodaste voćke mogu da se đubre i kasnije. Čim se završi prihrana obavezna je obrada kako bi se hraniva unela u zemljište i sačuvala od negativnog delovanja vetra, mraza… Obrada izostaje kod zasada u kojima je međuredni prostor zatravljen.
  • U rasadnicima se vade sadnice, klasiraju i pripremaju za tržište.
  • Na zemljištu ostavljenom za sadnju mladih voćaka pripremaju se sadne jame i sade odabrane vrste.
  • Voćari koji na okućnicama gaje kivi i mušmulu treba dva znaju da je sada vreme za berbu.
  • U domaćinstvima u kojima su plodovi voća ostavljeni za čuvanje u skladištima i ostavama valja gajbice češćše kontrolisati, pravovremeno izbacivati trule, natrule ali i jako smežurane plodove da bi ostali, na izglad zdravi, što duže mogli da se čuvaju.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18