Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Почетак зимске резидбе винограда

Почетак зимске резидбе винограда

63
A man cuts grapes in the spring. A man caring for a vineyard close-up and copy space. Grapevine pruning in autumn and spring.

Пише: Јасна Бајшански

Нова година, Божић, Свети Стефан, Свети Василије Велики или православна Нова година, Јовањдан – време је прослава и слава, уживања у плодовима рада у години која остаје иза нас, али и време одмора, окрепљења, планирања за годину која нам је одшкринула врата не бисмо ли у њу закорачили. А да је човеку потребан предах, зна и природа па и она мирује и чека прво пролећно сунце да у биљкама прострује сокови, да бујају, расту и рађају.

У јануару мирују и виногради. Вредни домаћини урадили су основно ђубрење, поштујући препоруку науке и струке, а на основу резултата анализе земљишта. Када су у питању ови засади, то значи што мање азота, али су зато фосфор и калијум потребни виновој лози. Препоручује се формулација 8:16:24. Завршено је и загртање чокота, а виноградари припремају маказе како би, чим време дозволи, започели зимску резидбу.

 Виноградар између приноса и квалитета

Према речима Милоша Ристића, директора Института за виноградарство у Нишу, на већим површинама под виноградом на самом почетку године почиње резидба, док се овај посао на мањим површинама може радити крајем јануара и почетком фебруара.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us