Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ POČINJE BERBA ORAHA

POČINJE BERBA ORAHA

844

Piše: Biljana Nenković

Orah je cenjen na našim prostorima, često se koristi u ishrani i smatra se jednom od najstarijih namirnica. Rastao je kao divlji u orahovim šumama. Njegovo poreklo nije precizno uvtrđeno, ali se pretpostavlja da potiče iz Azije. Ima konstantno visoku cenu i prodajom se može ostvariti dobar prihod.

Sakuljanje oraha obavlja se u septembru i oktobru, a njihova zrelost se prepoznaje po prskanju zelenog omotača ili klepine. Kod nedozrelih plodova klepina se teško skida, te berbu treba obaviti u nekoliko navrata. Jezgro prerano obranog oraha se smežura i pocrni.

Povoljni agroklimatski uslovi za uzgoj

Srbija ima povoljne agroklimatske uslove za uzgajanje oraha, ali se o njemu sporadično govori. U našoj zemlji raste i rađa oko dva miliona stabala. Iako je Srbija sa svojih 24.000 tona proizvodnje oraha peta u Evropi, ta količina i kvalitet ne zadovoljavaju ni polovinu domaće potražnje. Zato stručnjaci savetuju podizanje plodonosnijih zasada, kao što su čendler i lara.

– Te sorte bi omogućile proizvodnju za naše tržište, pa čak i za izvoz. Orah ne bi trebalo i dalje da bude samo jedno stablo oko kuće, već ozbiljna komercijalna proizvodnja. Mesta na međunarodnom tržištu ima – kaže savetodavka za voćarstvo iz Kragujevca dr agronomije Violeta Petrović Luković.

Razlog zbog koga u Srbiji nema dovoljno oraha jesu stari zasadi i sorte manje rodnosti, sa sitnim jezgrom. Prvenstveno treba popraviti sortiment i upustiti se u profesionalno gajenje.

Kada je jezgro zrelo i kako sačuvati obrane plodove pročitajte u nastavku teksta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us