Насловна ВЕСТИ1 Почиње берба шљиве у Топлици, цена упола мања од прошлогодишње

Почиње берба шљиве у Топлици, цена упола мања од прошлогодишње

83

Берба најзаступљеније сорте шљиве „стенлеј“ почела је на територији Прокупља, а откупна цена је 20 динара, што је упола мање од прошлогодишње, када се плаћало од 35 до 40 динара за килограм. За разлику од својих колега пољопривредника са севера који се већ данима на улици боре да издејствују повољнију цену за своје производе, воћари са југа још не најављују да би могли да им се прикључе у протестима и да се и они изборе да се колико-толико наплати њихов рад и зној.

Незадовољни ценом која је испод сваког минимума и не покрива ни основне трошкове производње, осиромашени воћари у топличким општинама немају капацитете да се организују и да направе озбиљнији притисак на монополисте који им годинама откупљују производе по ниској цени.

Ово је понижавајуће за све који се баве пољопривредном производњом, а народ је неорганизован, понижен и уплашен да не изгуби и оно што нема. Резултат вишегодишњег уништавања пољопривреде је све мањи број становника и опустошена села. И оно што је остало су старачка домаћинства, а воћњаци и њиве се све мање обрађују – каже пољопривредник из околине Прокупља.

Додаје да је за све је крива небрига државе која субвенционише отварање фабрика са јефтином радном снагом, а обесмишљеним откупом и ниском ценом производа уништава мале пољопривреднике који би од свог рада на селу могли да живе и издржавају породице. Овако, каже, сви ће отићи да мотају каблове и да раде за минималац, јер је и то боље од тешког рада и проливеног зноја у њиви.

Како је могуће да у години у којој је све поскупело за дупло и више, од горива до ђубрива и препарата за прскање, цена шљиве буде упола мања од прошлогодишње. На ком то тржишту откупљивачи продају наше производе, где је то сада јефтиније? Зашто држава не пошаље инспекцијске контроле и провери папире по којој цени се наша роба откупљује, а по којој цени је касније продају? Разумем ја да и они имају трошкове и да треба да зараде, али не могу ти људи да за неколико година направе капитал и огроман новац, а ми да још више осиромашимо у истом периоду – додају воћари.

Берачи за килограм наплаћују око 7 динара, што додатно смањује реалну цену шљиве на чак 13 динара.

Квалитет добар, али род слабији од прошлогодишњег

Пољопривредни стручњаци кажу да је овогодишњи род нешто слабији од прошлогодишњег, али да је квалитет задовољавајући, иако је било страха да ће шљива остати мања због суше.

Киша која је пала последњих десетак дана помогла је да квалитет буде много бољи него што се очекивало. Шљива је у Топлици родила нешто слабије, а као један од разлога је и недовољна примена агротехничких мера – кажу пољопривредни стручњаци.

Иначе, након што је претходних дана завршен откуп раних сорти шљива по цени од 10 до 15 динара, на територији Прокупља почео је откуп шљиве сорте „стенлеј“ која се, према процени пољопривредних стручњака, налази на површини од преко 2.000 хектара, док је у блачкој општини под засадом овог воћа површина од око 5.000 хектара.

Извор: Јужне вести