Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Počinje setva rasada ranog kupusa

Počinje setva rasada ranog kupusa

343

Čim prođu praznici, zahukta se januar i okrene prvi list kalendara, živnu i vranjanski plastenici, tople leje, a kod skromnijih baštovana i prozorske daske u grejanim prostorijama se „okite“ žardinjerama jer, došlo je vreme setve semena za rasad ranog kupusa.  Kako je priroda promenila ćud pa nam „ukinula“ debele snežne pokrivače i ciču zimu, u ovom kraju se proširila sezona korišćenja plastenika. Za baštovane ovog kraja najvažniji januarski posao je setva semena rasada ranog kupusa.

O tome kako to Vranjanci rade razgovarali smo s diplomiranom inženjerkom poljoprivrede Nadom Lazović – Đoković, stručnjakom PSSS Vranje.

Kako smo saznali od inženjerke Lazović- Đoković, kod proizvodnje kupusa poslednjih godina su se izdojili jasno omeđeni rokovi setve i to za – ekstra ranu – karakterističnu za proizvodnju u zaštićenom prostoru – ranu – proizvodi se na otvorenom polju za svežu potrošnju, i kasnu – za kišeljenje i čuvanje tokom zime.

– Već u drugoj polovini januara stvaraju se uslovi za setvu rasada ranog kupusa – kaže  ova inženjerka – Proizvodi se u posebnim objektima, a rasađuje što je moguće ranije, i to obično u tunele kako bi mladi kupus što pre dospeo na tržište.

Kada kako i koja vrsta kupusa stiže za rasad, saznajte u nasvavku teksta

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us