Počinje zaštite vinove loze

Na području Pomoravskog okruga zasadi vinove loze se nalaze u fazi razvijena dva i tri lista do faze cvast jasno vidljiva (BBCH 12-53). Nestabilne vremenske prilike sa padavinama koje su u najavi narednih dana mogu stvarati povoljne uslove za ostvarivanje infekcije fitopatogenom gljivom prouzrokovačem crne pegavosti vinove loze (Phomopsis viticola). U cilju zaštite od navedenog patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida:

  • Solofol, Folpan 80 WDG ili Foltex (a.m.folpet) … 0,15-o,2% ili Fighter (a.m.folpet) … 1,25-2,4 kg/ha  ili
  • Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Metod 480 SC, Capi (a.m.kaptan) … 0,2-0,3%.

Vremenski uslovi kao i faza razvoja, stvaraju povoljne uslove na infekciju fitopatogenom gljivom prouzrokovačem pepelnice vinove loze (Erysiphae necator). U cilju zaštite, proizvođačima se preporučuje primena preparata na bazi elementarnog sumpora:

  • Kosan WG, Kumulus DF, Microtiol special disperse, Cosavet 80 DF, Wetsul  u koncentraciji  0,3% ili Thiovit jet 80 80 WG … 5-7 kg/ha.

Na našem regionu, početak leta pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) zabeležen je u prvoj dekadi aprila. Trenutno je u toku let leptira i početak polaganja jaja prve generacije ove štetočine. U cilju zaštite od navedene štetočine, proizvođačima se može preporučiti primena insekticida na bazi aktivne materije cipermetrin:

  • Cythrin 500 EC/Cytrin max … 0,06-+0,12% ili Cytrin 250 EC … 0,12-0,15% ili ili Tajfun … 0,015-0,03% ili Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba … 0,015-0,03%.

Izvor i slike: PSSS Jagodina – PIS

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18