Pod plastenikom na Murtenici proizveo tri tone paradajza

Pod plastenikom na padinama Murtenice Radojko – Lale Stojković ove godine proizveo je tri tone paradajza, što je u kraju gde vlada surova planinska klima pravi podvig. Berba je pri kraju, a zadovoljan je i cenom i prinosom. Kaže, od svih povrtarskih kultura koje ovde mogu da se gaje pod najlonom, paradajz je najisplativiji.

S prvim jesenjim danima u plasteniku Stojkovića u sumrak se pale sijalice i gore po celu noć. Ovde na hiljadu metara nadmorske visine, česti su mrazevi, pa najlon i svetlo čuvaju rod. Dešavalo se, kažu, kada je lepo vreme da paradajz beru sve do Aranđelovdana.

-Tri sijalice od po 200 vati, i najlon mogu da sačuvaju rod od izmrzavanja i kada se spoljna temperatura spusti četiri, pet stepeni ispod nule. Veštačko svetlo ne da biljci  da spava, već je tera da radi i podstiče fotosintezu, od koje živi, pa paradajz raste i zri i noću uprkos hladnoći. U proleće rasad branimo gasnim topovima, a sadimo ga obično između 15. aprila i 15. maja- kaže Stojković.

Stojković je najveći proizvođač paradajza u opštini Nova Varoš, poznatom stočarskom kraju. Na 3,2 ara pod plastenikom u Seništima ima 550 sadnica sorte „amati“, a u dva krajnja reda i 600 struka paprike.

– Paprika pod plastenikom zauzima dosta prostora, a jedna sadnica da najviše kilogram roda, dok je paradajza šest, sedam puta više. Kod nas gde je oštra klima, paprika nakon sadnje dugo ‘boluje’ i kasno stiže za branje, pa je teže prodati- kaže Stojković.

U zaseoku gde su dve kuće Stojkovića, paradajz proizvode bez puno prskanja, zbog čega je i cenjen među kupcima.

-U prvih 15 dana nakon sadnje imamo dva prskanja koja obuhvataju kompletnu zaštitu, od vaši, pegavosti, truleža, plamenice. I nakon toga više ništa, pa se naš paradajz  može jesti odmah nakon branja. Zalivamo ga sistemom ‘kap po kap’, jer dok raste i jedra hoće dosta vode, kada zri treba mu zavrnuti slavinu- kaže Stojković.

U plasteniku ima dosta posla, značajna su i ulaganja, ali se isplati. Prosečna prodajna cena paradajza je ove godine oko 110 dinara i sa njom su proizvođači zadovoljni. Sve što iznesu iz plastenika Stojkovići prodaju u svojoj prodavnici na Tavniku, uz magistralu ka moru, a daju ga i marketima u gradu.

-Imamo krave i ovce i bavimo se proizodnjom mleka, što nam je osnovna poljoprivredna delatnost. Plasteničkom proizvodnjom bavimo se zadnjih desetak godinama . Ranije sam imao četiri manja plastenika, ali sam ih sklonio nakon što sam podigao ovaj veći, dug 30 i širok osam metara. Sada plastenik mogu na celoj površini da obrađujem frezom, što nam je znatno olakšalo posao- kaže Stojković.  

Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18