Podavalska sela imaju sve što čovek poželi

Domaćinstvo Vukadinović smešteno je u prelepom ambijentu podnožja planine Avala i rezultat je  strasti prema prirodi i zdravom životu.

– Provođenje vremena po različitim planinama širom naše zemlje, posebno prilikom branja lekovitog bilja, otvorilo nam je oči za blagodeti koje nam priroda nudi. Oduvek smo verovali da je važno koristiti prirodne resurse i živeti u skladu s njima – rekla je Zdenka Vukadinović.

Ona u svom vrtu uzgaja različite vrste voća i povrća od kojih pravi džemove, sirupe, zimnicu.

– Skupljamo i lekovito bilje koje koristimo za pripremu čajeva, tinktura, melema, hladno ceđenih biljnih ulja poput kantariona i lavande, likera. Proizvodimo i organsko sirće od divlje jabuke – flaša zdravlja. Redovnom upotrebom snižava krvni pritisak, rešava probleme kardiovaskularnog  sistema, proširenih vena, reumatičnih zglobova, koristi se za detoksikaciju jetre, čišćenja bubrega, pomaže u slučaju trovanja hranom, odličan je saveznik u borbi protiv viška kilograma. Pije se 1 supena kašika sirćeta, rastvori se u 1dl tople vode, najbolje je popiti ujutru – kaže Zdenka.

– Svaki dan ulažemo trud u proširenje našeg znanja o lekovitom bilju, voću i povrću jer verujemo da edukacija i svest o zdravlju igraju ključnu ulogu u našim životima. Vođeni time trudimo se da spojimo tradiciju sa moderni načinom života. Spajamo neobične ukuse koji će obogatiti živote naših kupaca. Ono što bih dodala to je da održavamo radionice na temu organsko ili ne. Zašto je važno da biljke budu cele a ne usitnjene – zaključila je Zdenka Vukadinović.

Podno Avale u selu Ripanj je još jedno domaćinstvo Voćni cvet koje se bavi proizvodnjom i preradom voća.

– Preferiramo organsku proizvodnju. Naši proizvodi su sasvim prirodni, bez aditiva, veštačkih boja i aroma i bez konzervansa. Posni su pa su odlični i za vegetarijansku ishranu.

Sušenjem se sačuvaju vitamini i pojačavaju se lekovita svojstva voća. Namenjeni su uzrastu od 10 meseci do 100 godina – rekla je Anka iz Voćnog cveta.

Tekst: Ljiljana Gvozdić, savetodavac PSSS Beograd

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18