Насловна ВЕСТИ Подбацили приноси црвене зачинске паприке

Подбацили приноси црвене зачинске паприке

39

Приноси црвене зачинске паприке у Војводини ове године су подбацили за тридесет до четрдесет одсто због неповољних климатских услова – топле зиме, дугог, сувог и хладног пролећа, те кишног лета. Посебан проблем за произвођаче јесте радна снага, пошто производња подразумева доста ручног рада: по два окопавања и брања током једног производног циклуса, што изискује и велике трошкове, за које је потребно остварити велики принос како би дошли и до зараде.

-Ова година није била прворазредна, али је паприка ипак прихватљивог квалитета. Када је то било потребно, било је довољно падавина, а могли смо и да је заливамо, сматра произвођач из Малог Песка код Хоргоша Роберт Конц.

Да би била јаркоцрвена, потребно јој је доста сунца током лета, а што више сунчевих зрака, то више и витамина. У прерадним погонима „Витамин“ из Хоргоша квалитет овогодишњег рода оцењују као солидан, а на основу тога очекују добру производњу, како за домаће потребе, тако и за извоз.

-Центри производње на њиви су углавном Подунавље – западна Бачка, јужна Бачка, околина Бечеја, тако да су то земље прве класе где се остварују велики приноси, а што се квалитета тиче најбоља је – хоргошка са песка. Она ту постиже своју праву боју, међутим, приноси су мањи него на земљама прве класе, каже руководилац у предузећу Витамин Хоргош, Нико Опарница.

Црвена хоргошка паприка синоним је за зачин који по овом граничном месту носи и име, а пре свега, вековна традиција пољопривреде Хоргоша и околине.

Извор: РТВ