Насловна АРХИВА PODRUM BAJILO: Kad se vinogradarstvo uvuče pod kožu

PODRUM BAJILO: Kad se vinogradarstvo uvuče pod kožu

877

Na vinskoj mapi Sremskih Karlovaca Podrum Bajilo od poslednje decenije prošlog veka zauzima značajno mesto, a od trenutka kada je  vlasnik,  Predrag Bajilo, 2011. godine oronuli lagum u samom srcu Srpskog Siona, preuredio, napravivši od njega idealno mesto za odležavanje i čuvanje vina, kao i prijatan kutak za uživanje u božanskom piću, postao je nezaobilazna destinacija za mnogobrojne turiste i vinoljupce. Iako uzgoj loze i proizvodnja vina  u porodici  Bajilo datiraju iz 1925. godine i odvijali su se na području Dalmacije, razmere intenzivne proizvonje dobijaju kada je Predrag  šest i po decenija kasnije na području Sremskih Karlovaca, gde su se Bajilovi nastanili,  preuzeo  posao  od oca i sa dva hektara pod vinogradima danas dostigao cifru od gotovo 20 hektara zasađenih ovom plemenitom biljkom.  Ali, tu nije kraj ni sadnji, niti  unapređenju i usavršavanju proizvodnje.

Već dogodine površinu pod lozom uvećaće za četiri hekara na kojima će uzgajati sortu pod imenom morava, koja je nastala na Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i  pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Uz panoniju, koju je ove godine zasadio, biće to druga sorta u njegovom vinogradu  iz grupe onih koje se mogu gajiti na organski način. Oko 70 odsto njegovog sortimenta inače čine sorte nastale u toj naučnoj kući. Čak i dve stone sorte karmen i lasta, pored kardinala i muskat hamburga, potiču s Departmana.

Sila, rizling SK 54, neoplanta, petra, traminac, sovinjon blan, rajnski rizling i novozasađena tamjanika bele su vinske sorte koje se mogu naći u vinogradima Predraga Bajila, dok su probus, portugizer, kaberne sovinjon predstavnici crvenih. Zajedno sa sinovima Stevom i Petrom, od kojih je prvi zadužen za vinograde,a drugi za podrum, od njih proizvodi sortna vina. U njihovom podrumu  uvek se mogu naći rizling, sila, neoplanta, petra, portugizer, kaberne sovinjon,  probus i nezaobilazni bermet, a povremeno i rajnski rizling i traminac.

-Nikad nisam rekao da je moje vino dobro, kakvo je, ostavljam onima koji ga piju da procene, ali uvek tvrdim da je načinjeno od grožđa – u šali kaže Predrag Bajilo.

Vinski hram Bajilovih u Ulici patrijarha Rajačića 9 u Sremskim Karlovcima, koji čini degustacioni prostor u dva nivoa i 50 metara dug lagum  koji potiče iz 1864. Godine, od otvaranja pre sedam godina posetile su reke turista s više kontinenata, brojni amabsadori, predstavnici diplomatskog kora, poznate linosti iz sveta sporta, filma i pozorišta….U tom tunelu u kom je temperatura stalno 11 stepeni, oni imaju mogućnost da vide bure od 13.000 litara, vinoteku od blizu 3.500 buteljki vina, kao i prohromska i barik burad. Ispred ulaza u prostor za čuvanje vina, nalazi se i mali deo postavke budućeg muzeja koji će sačinjavati predmeti  i oprema koja se u prošlosti koristila u vinogradarstvu. Čim se steknu uslovi za to, 200 do sada sakupljenih eskponata starih između 50 i 150 godina , naći će svoje trajno mesto u susednoj kući koja pripada Bajilovima.

Jedan od rariteta i sastavni deo sadašnje postavke su i kolica na šinama koja su nekad služila da se grožđe dopremi s ulice u podrum, a danas preuređena u sto sa klupama za sedenje, predstavljaju atrakciju u podrumu.  Pored priče koju o vinu  i porodičnoj tradiciji  posetioci na ovom osobenom mestu mogu da čuju, jeste  i šala kako kolica danas služe za izbacivanje pijanih gostiju.

Italijanski rizling Bajilo belo suvo vino

Sorta koja je pokazala svoju pravu ulogu gajenjem u našem vinogradu. Ispijano generacijama, ponovo vraća svoj sjaj i popularnost. Grožđe daje sveža, lepršava i lagana vina. Italijanski rizling predstavlja izraz vinograda i vinara  koji ga s pravom slave i veličaju. Služi se rashlađeno na 10-12 stepeni. Proizvedeno od grožđa iz naših vinograda.

Rajnski rizling Bajilo belo suvo vino

Rajnski rizling je sorta grožđa čiji se slasni i neodoljivi ukusi pod budnim okom enologa pretaču u lepršave vinske kapljice našeg prepoznatljivog rizlinga. Zeleno žuta boja sa jasnim i osvežavajućim kiselinama uz izražene  arome voća i cveća, otkriva neodoljive ukuse ovog vina. Služi se na temperaturi na 10-12 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda.

Sila Bajilo belo suvo vino

Sila je domaća sorta, nastala ukrštanjem kevedinke i šardonea. O jedinstvenom ukusu najbolje svedoči vino, svetlo žute boje, lagano i veoma prijatno, sa nižim procentom alkohola. Za svakodnevno uživanje. Izraz jedinstvenosti i posebnosti. Temperatura serviranja:10-12 stepeni.

Proizvedeno od grožđa iz naših vinograda.

Petra Bajilo belo suvo vino

Autohtona muskatna sorta. Petra je snažna, aromatična, slatkog neodoljivog ukusa. Svoju raskoš pokazuje i kao aperitiv i kao desertno vino. Temperatura serviranja:10-12 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda.

Traminac Bajilo belo suvo vino

Traminac je muskatna sorta izraženog, slojevitog i bogatog mirisa, koji obiluje cvetnim aromama sa primesama meda. Ukus je kombinacija svežine, snage , slasti i aromatičnosti u idealnom odnosu. Mirisno, mekano vino idealno je kao aperitiv, ali se sjajno slaže i uz različite vrste hrane. Temperatura serviranja:12-14 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda.

Sauvignon blanc Bajilo belo suvo vino

Jasne, izražene arome odaju posebnost ovog vina. Padine naših vinograda i karakteristike sorte daju svoj doprinos primamljivom ukusu svežih i aromatičnih tonova belog sovinjona. Uz domaće sireve i tradicionalne ukuse belog mesa sovinjon daje svoj puni doprinos. Temperatura serviranja:10-12 stepeni.Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda

Neoplanta Bajilo belo suvo vino

Autohtona muskatna sorta, nastala ukrštanjem smederevke i traminca. Neoplanta je vino visokog kvaliteta punog i bogatog ukusa, veoma finog i intenzivnog  mirisa. Preporučuje se uz jela od divljači, ali i uz druge  vrste mesa. Temperatura serviranja:10-12 stepeni.Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda

Rose Bajilo rose suvo vino

Roza kapljica je izraz mladosti i vedrine. Lepršave cvetne  i voćne arome, primamljivih i laganih ukusa dala je prepoznatljiva muskatna nota sorte muskat hamburg. Konzumirano kao mlado vino, odaje svoje sveže, atraktivne mirise i neodoljive ukuse posebno uz sezonsko voće i lagana  predjela. Temperatura serviranja:10-12 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda

Portugizer Bajilo crveno suvo vino

Stara, odomaćena sorta predstavlja prepoznatljiv brend porodice Bajilo. Raskoš, svežina i voćnost, neodoljiva rubin boja, lagan, ali jedinstven ukus, pravi je dar za svačija nepca. Služi se rashlađeno na 10-12 stepeni. Proizvedeno od grožđa iz naših vinograda

Cabernet sauvignon Bajilo crveno suvo vino

Veoma popularna i svetski prepoznatljiva sorta grožđa, svoje mseto i autentičan izraz dala je i na našim padinama. Sjajan izraz klime i zemljišta, punoća i jasne arome voća najlepše se ističu uz tradicionalne ukuse mesnih sepcijaliteta. Tempreatura serviranja: 15-18 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda.

Bermet Bajilo aromatizovano desertno vino

Vino nastalo u fruškogorskim manastirima, čuva tradiciju i aromu Sremskih Karlovaca. Proizvodi se isključivo od grožđa uzgajanog na padinama Fruške gore, oplemenjeno sa dvadesetak vrsta aromatičnih travki. Temperatura serviranja: 15-18 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda.

Beli bermet Bajilo aromatizovano desertno vino

Vino nastalo u fruškogorskim manastirima, čuva tradiciju i aromu Sremskih Karlovaca. Proizvodi se isključivo od grožđa uzgajanog na padinama Fruške gore, oplemenjeno sa dvadesetak vrsta aromatičnih travki. Temperatura serviranja: 15-18 stepeni. Proizvedeno od grožđa  iz naših vinograda.

Dobro jutro broj 557 – Septembar 2018.