Podstiče rast i štiti zdravlje biljaka

Iako u prirodi postoji bezmalo od nastanka planete, tek pre koju deceniju je otkriveno koliko je zeolit blagotvoran za biljke pa i ljudski organizam. Tako je na „velika vrata“ ušao i na posede naših paora. Pripada porodici silikatnih minerala, a nastaje mešanjem vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama koje ga obogaćuju aluminijumskim, natrijumskim i kalcijumovim silikatima poznatim po velikoj moći upijanja. Zato zeolit nosi epitet “super upijajućeg” nemetala i nalazi primenu u brojnim granama industrije, u medicini i poljoprivredi.

U prirodi postoji oko 200 vrsta zeolita, a koristi se samo klinoptilolit. Primenjuje se prvenstveno u proizvodnji biljaka, kao đubrivo za melioraciju zemljišta i poboljšanje njegovih vodno-fizičkih svojstava, pa sve do skladištenja semena, voća i povrća. U stočarstvu obogaćuje sastav stočne hrane, a polako postaje nezamenjiv i u industriji kozmetike, piva i vina, dok u svakodnevnom životu služi za uklanjanje neprijatnih mirisa ili filtriranje pijaće vode. Valja znati da od ovog nemetala u sirovom obliku nema vajde ni jedno zemljište niti biljka.

Na koji način se povećava pokrivna moć zeolita pročitajte u nastavku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18