Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Поклон који расте и враћа нас традицији

Поклон који расте и враћа нас традицији

535

Често чујемо реченицу – “пригрлите природу, она враћа стоструко”. И заиста, биљке ће нас увек наградити – оплемениће простор својим изгледом и мирисом, родити укусне и хранљиве плодове, пружити чистији ваздух. Своју љубав према биљкама наше саговорнице Марија Грујовски и Миља Шијакињић желеле су да пренесу и на друге, те су осмислиле и пласирале интересантан производ назива “Моја прва биљка”. Иза овог производа стоји још једна тежња – повратак традицији.

Како кажу, идеја за производ није дошла случајно. Једна од њих годинама скупља семена и пелцере где год да се нађе, друга воли креативне пројекте у којима можеш да “запрљаш руке”. А обе су се превише пута запитале: “Шта ћемо за поклон?”, било да су ишле на рођендан, венчање, рођење детета, усељење или дипломирање. Тако су дошле до идеје за производ “Моја прва биљка”.

– То је поклон-сет у ком се налази све што је потребно да се засади вишегодишња биљка. Допала нам се идеја да живе ствари, попут биљке, могу да буду успомена на неке битне догађаје, поклон који расте. Одлучиле смо да пробамо да оживимо идеју и видимо да ли ће се свидети још неком – рекле су наше саговорнице, не кријући да им је почетак био тежак јер је подразумевао неизвесност.

– Највише времена утрошиле смо на развој производа и тестирање сађења биљчица, а затим и на креирање бренда: имена, логоа, паковања, фотографија. Међутим, након што смо помало забринуте кренуле почетком августа, увериле смо се да само треба почети. Добиле смо позитивне утиске, похвале и довољно интересовања који су нам дали ветар у леђа за даље! – поносне су ове даме.

Свој производ описују као једноставан, природан, а креативан поклон.

– У понуди имамо маслину, орах, дрво лимуна, приморску поморанџу, афрички тулипан и калифорнијску палму. У сету се налазе семена, малена глинена саксија са тацном, супстрат, детаљно упутство за негу биљке, затим брусни папир за припрему семена и прихрана. Све је ту што је потребно да се засади биљчица, осим воде и мало стрпљења. На кутији може да пише “Моја” или “Наша прва биљка”, а уз њу стиже и мала честитка помоћу које може да се персонализује поклон – рекле су оне за Добро јутро.

Желеле да поврате и део традиције, попут обичаја да се засади орах у дворишту када се роди дете.

– Традиција нам је била почетна искра. Сетиле смо се како би било лепо вратити овакав обичај, чак и сада када доста људи живи у становима. Орах је у понуди, али и друге биљке и веома се радујемо када нам неко уз поруџбину јави и којим поводом је купује, па тако имамо једно дрво маслине које одлази у иностранство заједно са власницом, приморску поморанџу која је обележила усељење, лимун који ће бити посађен за рођендан – истакле су наше саговорнице, надајући се да ће ускоро у понуди имати још биљака.  

– Радујемо се и развоју нових производа, то нам је можда и најинспиративнији део: стално промишљање шта-и-како може боље! – рекле су за крај.

Тања Пролић