Pola miliona dinara da se lakše diše

Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK podržao 14 projekata u okviru akcije „Da se lakše diše“, u ukupnom iznosu od 500 hiljada dinara.

Ove godine ZREPOK finansira projekte iz svih opština Srednjobanatskog upravnog okruga, a među aplikantima najviše je osnovnih škola. Pored uređivanja dvorišta osnovnih škola, Udruženje finansira sadnju zelenila na teritoriji tri mesne zajednice a od civilnih organizacija podršku su dobili aktivisti iz Zrenjanina i Tomaševca.

Zahvaljujući odobrenim sredstvima osnovne škole u Bočaru i Lukinom selu za učenike će formirati voćnjake s autohtonim sortama, dok će se u „Našoj priči“ u Zrenjaninu uz pomoć ZREPOK-a završiti Terapeutska bašta za korisnike dnevnog boravka.

Prvu fazu Terapeutske bašte u okviru dnevnog boravka Centra Most ZREPOK je finansirao prošle godine. Ove godine obezbeđen je novac za završetak projekta. Terapeutska bašta namenjena je za sticanje novih znanja i iskustva korisnika ovog dnevnog boravka. Projektovana je tako da pomaže u razvoju motorike, odnosno da utiče na razvoj fine i grube motorike. U terapeutskoj bašti se sadi začinsko i lekovito bilje, što pomaže korisnicima u opuštanju kroz neku vrstu aroma terapije.

Zrenjaninski poslovni krug kroz ovaj fond dodeljuje i sredstva za radionicekao način  podizanja ekološke svesti građana i dece.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: ZREPOK

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar