Насловна ВЕСТИ Полагање испита за прве сертификоване тартуфаре

Полагање испита за прве сертификоване тартуфаре

299057

Полагање испита за сертификоване тартуфаре, први пут одржано је у Сремској Митровици, а уједно и у Србији.
Осамдесет и пет кандидата је прошло обуку и у просторијама Градске куће полагало завршни испит.
Организатори, односно Миколошко гљиварски савез Србије у сарадњи са локалном самоуправом, кажу да је овај корак био неопходан, како би се уредила, до сада неуређена област експлоатације тартуфа, због чије високе цене је у претходном периоду долазило до сукоба, инцидената па и смртних исхода међу тартуфарима.
„Само желимо да се спроведе закон, који ће бити једнак за све. Двадесет година сам тартуфар, желим на легалан начин да се тиме бавим, а добијањем ових сертификата коначно ће се увести неки ред“, каже Јосип Ракуш за Тањуг, један од кандидата који су полагали испит.
Највећи проблеми су нелегалан промет у сивој зони, али и нестручно руковање и вађење, не само тартуфа, већ и уништавање станишта приликом копања. Обуком се постиже повећање нивоа свести код тартуфара и унапређење њихових знања о природи и начину понашања према њој.
„За само брање или ископавање, није потребно много знања, наша едукација се састоји од указивања на савест тартуфара према оном што их окружује“, рекла је Маја Караман, председник научне комисије МГШ.
„Већина људи је вољна да ради легално, а ми ћемо сада то и да им омогућимо и спречимо досадашње сукобе међу људима“, обећао је тартуфарима Зоран Јеленковић, председник МГШ.
Иницијативу да се нешто предузме по питању увођења тартуфара у легалне токове рада и у складу са законом, покренуло је Удружење гљивара „Лисичарка“ из Сремске Митровице.
„Осећали смо да нешто морамо да предузмемо када је дошло до тога да се људи међусобно сукобљавају и повређују. Овај испит који полажу није уопште наиван, врло је стручан и обухвата морфологију тартуфа и заштиту животне средине“, према речима председнице удружења, Јелене Милошевић.
Подршку организацији пружила је митровачка Агенција за рурални развој.
Извор: РТВ
Фото: РТВ