Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Poljoprivreda u selima privremenog organa Opštine Kosovska Kamenica

Poljoprivreda u selima privremenog organa Opštine Kosovska Kamenica

150
Foto: Toksave - Sopstveno delo, wikimedia.org

Sela ovog podneblja se nalaze u istočnom delu Kosova i Metohije i pripadaju Kosovskopomoravskom upravnom okrugu. Imaju veoma dobar položaj, prostranost i potencijal za bavljenje poljoprivredom. Proizvođači ovih krajeva pretežno se bave mešovitom delatnošću, ali ima i onih kod kojih dominira neka izdvojena oblast. Kojom god proizvodnjom da se bave domaćini se sa svojim porodicama trude da primene raspoloživu tehnologiju, da ispoštuju njene ključne momente, kako bi imali željene rezultate i uspehe. Po rečima proizvođača ova zemlja je rodna, samo treba znati kako i kada raditi, koje sorte i hibride sejati, kao i kako rokove realizacije aktivnosti treba ispoštovati. Jedan deo površine zauzimaju i livade i pašnjaci, koja se koristi za namene i potrebe gajenih životinja.

Poljoprivredna delatnost je uglavnom nasleđivana, prenosila se sa predaka na potomke, koji  su se njome bavili na tradicionalan način, ali kada su uvodili noviji sortiment na gazdinstvu, naravno da je istovremeno sa tim dolazila i novija tehnologija. 

Podneblje, lokalitet, položaji parcela i tip zemljišta omogućavaju upotrebu mehanizacije i donekle lakši rad poljoprivrednicima. Na putu svega toga, odnosno profitabilne proizvodnje je i njihovo stečeno znanje u oblasti kojom se bave, razmena iskustava, rad na ličnoj edukaciji.

Savić Miloš sa suprugom, troje dece i roditeljima, živi u Ranilugu. Ovo vredno i ugledno gazdinstvo se bavi mešovitom proizvodnjom. Imaju zaokružen ciklus na svom gazdinstvu, gaje krave, proizvode mleko i mlečne proizvode, gde prednjači veoma kvalitetan sir. Obrađuju svoju površinu plus uzimaju u zakup, oko 5 ha. Seje se pšenica, kukuruz, na nekim njivama je detelina. Proizvodi se silaža odličnog kvaliteta. Savići su veliku pažnju pored stočarstva-ratarstva na svom gazdinstvu posvetili i voćarskoj proizvodnji, gde na površini od 2 ha održavaju većinom šljive, manje jabuke i maline. Ono po čemu je ovo gazdinstvo još posebno je i što neguje ručni rad, heklanje, vez, izrada suvenira (ukrašene flaše, sito…), za šta je zaslužna domaćica, koja je rodom iz obližnjeg kraja. Njene vredne ruke, kreativnost i mašta od ručnog rada čine umetnost i umeće.

U svim mestima ove opštine proizvođači jednako vredno i marljivo rade. Tako je i u Ropotovu. Na gazdinstvu Marković Vesne obrađuje se zemlja, seje se pšenica, kukuruz, detelina, održavaju 2 plastenika, proizvode se paprika, paradajz i dr. a iz stočarstva gaje krave, svinje u tovu, prasilje, kako bi se imalo i mlečnih proizvoda i mesa. Viškovi se plasiraju na tržište i prodaju. Uporni su, radni, poštuju organizaciju, vode računa oko primene tehnologije u određenoj proizvodnji, što se odmah vidi kada se stupi u njihovo dvorište.

Lokalitet, područje i sela opštine Kosovska Kamenica i svi njeni vredni poljoprivredni proizvođači rade na sličan tradicionalan način, nudeći svima koji ih posete ogromnu gostoprimljivost, pažnju i srdačnost. Ne samo da su istaknuti u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, čija je lepeza raznovrsna, već oni neguju tradiciju, narodnu nošnju, motive i kulturu ovih krajeva.

Tekst: Nebojša Božović dipl. inž. polj.